Međugorje

Crveni križ Čitluk preuzeo potpunu skrb za ukrajinske izbjeglice, izostala pomoć lokalne zajednice

Crveni križ općine Čitluk, uz podršku humanitarnih organizacija te drugih donatora, svakodnevno brine o svim izbjeglicama kada je u pitanju zdravstvena skrb, hrana, odjeća, obuća, dječje igračke
Vijesti / Flash | 04. 11. 2022. u 11:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od dolazaka prvih ukrajinskih izbjeglica u Međugorje, odnosno Bijakoviće 28. veljače ove godine, uglavnom žena i djece, Crveni križ Općine Čitluk preuzeo je potpunu skrb o njima što se tiče hrane, zdravstvene skrbi i smještaja.

90 izbjeglica iz Ukrajine u Međugorju

''U Međugorju trenutno boravi oko 90 izbjeglica iz Ukrajine, od kojih 70-ak djece, tri muškarca koji su tu zbog djece s posebnim potrebama, a ostalo su majke. Crveni križ općine Čitluk, uz podršku humanitarnih organizacija te drugih donatora, svakodnevno brine o svim izbjeglicama kada je u pitanju zdravstvena skrb, hrana, odjeća, obuća, dječje igračke'', izjavio je za Fenu tajnik CK Općine Čitluk Andrija Stojić.

Mišljenja je da su izbjeglice, odnosno djeca zadovoljna smještajem jer je on gotovo 'apartmanski', a djeci i majkama dostupni su brojni sadržaji.

Po njegovim riječima, prije pola godine oformljen je kutak za majke zahvaljujući UNHCR-u i UNICEF-u, dok je za djecu osigurana igraonica.

Također je podsjetio na novootvorenu učionicu, informatički centar gdje djeca prate nastavu online iz Ukrajine.

''Naravno, zahvaljujući humanitarnim udrugama, a posebno bh. majkama, osnovnoškolcima su osigurana i 22 laptopa tako da u svakom trenutku s bilo kojeg mjesta oni mogu pratiti nastavu online'', objasnio je Stojić.    

Razočarenje izostankom pomoći lokalne zajednice

Nije mogao reći sa sigurnošću dolaze li nove izbjeglice i kad jer, kako kaže, često se događa da odu dvije-tri obitelji, a istodobno dođu druge dvije.

Tajnik čitlučkog Crvenog križa nije krio razočarenje izostankom pomoći lokalne zajednice.

''Lokalna zajednica je potpuno zanemarila ovaj slučaj ukrajinskih izbjeglica te od njih nemamo baš nikakve pomoći, čak ni moralne'', ocijenio je Stojić.  

Kopirati
Drag cursor here to close