Intervju

Crnadak za Bljesak: BiH je kočnica sama sebi

Vijesti / Flash | 17. 07. 2015. u 07:31 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzem u intervjuu za Bljesak.info govorio je o obećanjima Europskoj uniji, zaustavljanju BiH na putu reformi te o težini posla da se BiH predstavi u najboljem svjetlu.

Govorio je i o retorici i političkom sukobljavanju zbog izbora predstavnika BiH u veleposlanstvima i konzulatima, tvrdeći kako je toga bilo i kako će toga biti.

Bljesak.info: Bili ste s predsjednikom Europskog parlamenta, koji je nakon sastanka izjavio da je vrlo zadovoljan. Što ste obećali Schulzu i može li BiH ispuniti sve što obećava EU?

Mislim da je BiH najveća opasnost sama sebi i u tom smislu smo dobili poruku od predsjednika EU parlamenta da će se naš napredak mjeriti isključivo kroz ono što ćemo mi uraditi...

CRNADAK: Mislim da je vrlo važno što je gospodin Schulz bio u Sarajevu jer se radi o glavnom autoritetu kada je u pitanju zakonodavna vlast Europske unije. Bila je to dobra prilika da mu prenesem da mi činimo sve da se vratimo na političku atmosferu od prije mjesec dana i pokušamo zaista pokrenuti reforme u BiH. Nije bilo nekih spektakularnih obećanja, bio je jedan otvoren razgovor gdje je jasno iskazana podrška BiH, ovom novom pristupu koji je za nas jedna velika šansa. Ali isto tako, naglašeno je da ako mi ne uradimo svoj dio posla, to će biti još samo jedna propuštena šansa za BiH.

Bljesak.info: Rekli ste da se trebamo vratiti na politički kolosijek od prije mjesec dana. Što se to dogodilo u mjesec dana što je unazadilo BiH?

CRNADAK: Dogodila se rezolucija UN-a o Srebrenici, koja je unijela brojne tenzije u politički život u BiH. Dogodilo se uhićenje Nasera Orića. Refleksija je bila otkazivanje posjete srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića BiH, Dogodilo se također otkazivanje posjete tajnika Hahna (Johannes, tajnik za proširenje EU, op.a.) zbog nemogućnosti da se postigne dogovor oko inicijalne programske reforme. Kasnije se evo dogodila i odluka o i referendumu u Republici Srpskoj. Dogodio se napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučiča u Srebrenici . To je jedan čitav set stvari koji nas je skrenuo s kolosijeka. Ali, ponavljam, mislim da ćemo biti u stanju vratiti se na dobru atmosferu. Ako tomu nešto ide u prilog onda je to najavljena posjeta Predsjedništva Srbiji i generalno jedna opća namjera da se smiruje situacija s obje strane.

Bljesak.info: Na summitu Brdo kod Kranja potvrđeno je da je regija Balkna prioritet Europskoj uniji. Kako BiH može pridonijeti tome da se regija približi EU. Je li BiH kočnica ove regije? Sami ste rekli da napravimo nekoliko koraka naprijed, pa se na brzinu vratimo nazad.

CRNADAK: Nije BiH kočnica za regiju, BiH je kočnica sama sebi s ovakvim radom. Naime, svaka zemlja individualno pristupa europskim integracijama, i nema tu nekoga povlačenja za sobom niti negativnog efekta na neku drugu zemlju. Svaka je zemlja u tom smislu samostalna. Naravno da je dobro imati podršku nekih zemalja i neke stvari raditi zajedno. Ali, u ovom slučaju, mislim da je BiH najveća opasnost sama sebi i u tom smislu smo dobili poruku od predsjednika EU parlamenta da će se naš napredak mjeriti isključivo kroz ono što ćemo mi uraditi, a prve stvari koje nas čekaju su inicijalni program reformi i mehanizam koordinacije.

Bljesak.info: Je li Vama kao ministru vanjskih poslova teško ljudima u svijetu pokazati pravo lice BiH? Je li teško BiH predstaviti u pozitivnom svjetlu?

CRNADAK: Nije lako BiH predstavljati jer ima širok spektar stremljenja, želja i strahova unutar BiH i u odnosu entiteta i u odnosu konstitutivnih naroda. Međutim, kada imate konsenzus oko europske budućnosti i strateškog cilja, a to je punopravno članstvo u EU, oko potrebe da unaprijedimo život svih ljudi, onda pozitivnu priču nije teško širiti. Mi smo imali jednu diplomatsku ofenzivu upravo promovirajući novi europski pristup i očekujem da nakon pozitivnih rezultata s inicijalnim programom reformi i programom koordinacije uradimo i jedan drugi ciklus te diplomatske ofenzive i da zaista te neke dobre pomake približimo ljudima u svijetu.

Bljesak.info: Iako ministarstvo vanjskih poslova nije izravno zaduženo za diplomatsko-konzularnu mrežu, kako komentirate činjenicu da se posljednjih dana vodila žustra rasprava, pa su iz Vijeća ministara, iz odnosno iz usta doministra Emira Suljagića dolazile neprimjerene izjave vezane za potencijalnog konzula u Chicagu. Jesu li primjereni takvi istupi čovjeka iz vlasti i kakvu to sliku šalje jer će netko čitati kakvim je sve imenima nazvan konzul kojeg šaljemo u svijet?

CRNADAK: Dobro ste rekli, Ministarstvo vanjskih poslova nema ulogu niti sam ministar nema ulogu u imenovanju veleposlanika ni konzula. Tako da u tom dijelu ne mogu davati ocjenu. No, očekujem da svi veleposlanici i generalni konzuli budu rezultat jednog vrlo promišljenog i odgovornog pristupa članova Predsjedništva BiH. Za sada nemam razloga misliti da nismo imali takvu situaciju, ali svatko tko je imenovan, a to važi za ministre i za zastupnike pa i za veleposlanika i generalnog konzula, izložen je javnoj kritici i medija i političkih oponenata. Očigledno je da je tu u pitanju jedna žustra unutar-politička borba u pitanju i ja tu ne mogu davati nikakav dodatni komentar. Mislim da smo te stvari gledali i ranije. Bilo je uvijek onih koji su nezadovoljni i koji su reagirali i sigurno je da ovo neće biti zadnji put da ćemo imati ovakvu vrstu prepucavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close