Za turski puč

Crnadak: Pratimo škole u BiH iza kojih stoji organizacija odgovorna za pokušaj vojnog udara

Vijesti / Flash | 08. 11. 2016. u 10:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi (BiH i Turska) radimo zajednički i pratimo što se događa s jednim brojem škola i edukativnih centara, koji su povezani sa ovom organizacijom (FETO), koja je praktično stajala iza pokušaja vojnog udara, a koje se nalaze u BiH", izjavio je danas u Ankari ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, javlja agencija Anadolija.

Crnadak se danas sastao sa turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, nakon čega je govorio zajedničkoj konferenciji za novinare. Jedna od glavnih tema sastanka bila je aktivnost škola i obrazovnih ustanova u BiH koje su povezane sa terorističkom organizacijom FETO.

“Kada su u pitanju događanja 15. srpnja i ono što se dogodilo poslije toga, mi smo reagirali istog dana, dajući podršku zvaničnim vlastima Republike Turske”, rekao je Crnadak, te još jednom izrazio saučešće svim nevinim žrtvama 15. srpnja.

On je naglasio kako Bosna i Hercegovina i Turska u skladu s tim rade zajednički.

“Mi radimo zajednički i, naravno, pratimo šta se događa s jednim brojem škola i edukativnih centara koji su povezani sa ovom organizacijom, koja je praktično stajala iza pokušaja vojnog udara, a koje se nalaze u BiH", rekao je Crnadak.

Naglasio je kako je tijekom današnjeg sastanka objašnjeno šta se sve tu pokušava uraditi i šta se radi, te da po pitanju stava njegove zemlje u tom smislu nema dileme.

"Nema nikakve dileme šta je stav Bosne i Hercegovine. Naši najviši dužnosnici su javno pozvali roditelje koji imaju đake tamo, da se iz tih škola povuku i ispišu”, poručio je Crnadak, no naglasio je kako je BiH paralelno suočena sa veoma kompliciranim sustavom institucija, te da u skladu s tim pokušava pronaći najbolje rješenje.

Crnadak je također kazao kako Bosna i Hercegovina želi dublje ekonomske odnose kada su u pitanju Turska i Srbija, te da se taj trilateralni mehanizam nastavi i na nivou predsjednika i vlada ovih zemalja.

Ovom prilikom Crnadak je izrazio zahlvalnost za brojne projekte koje na području BiH provodi Turska agencija za međunarodnu koordinaciju i saradnju (TIKA).

Kopirati
Drag cursor here to close