Konferencija OSCE-a

Crnadak o slobodi medija: BiH prva u regiji dekriminalizirala klevetu

Vijesti / Flash | 27. 02. 2017. u 15:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je danas obraćajući se na Konferenciji OSCE-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) o slobodi medija na zapadnom Balkanu u Beču, da je BiH prva zemlja u regiji koja je dekriminalizirala klevetu i usvojila liberalan zakon o medijima.

Podsjetio je i da je u BiH sloboda izražavanja i sloboda medija zagarantirana Ustavom, Europskom konvencijom o ljudskim pravima, Zakonom o zaštiti od klevete, Zakonom o komunikacijama koji predstavlja opći pravni okvir za emitiranje i telekomunikacijsku industriju, koji je osnovala Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kao neovisna državna agencija za regulaciju emitiranje i telekomunikaciji sektor.

Govoreći o aktualnim problemima u oblasti medija u BiH, Crnadak je posebno istaknuo politički utjecaj na pojedine javne emitere, što su registrirale i institucije Europske unije, ističući da nije demokratski niti održivo da javni servis, koji pripada svim građanima, bude u funkciji samo jedne političke stranke i da služi za napade i etiketiranje političkih protivnika iz opozicije.

Pozvao je OSCE da podrži principe nepristranosti i profesionalnosti, kako bi se omogućila fer i korektna uloga javnih servisa u narednom razdoblju, naročito uzimajući u obzir to da se naredne godine u BiH održavaju opći izbori.

Konferencija je organizirana u suradnji predsjedavajuće OSCE-a Republike Austrije i Ureda predstavnika OSCE-a za slobodu medija, s ciljem razmjene inicijativa i dobre prakse iz regije jugoistočne Europe o relevantnim pitanjima medijske slobode koja utječu na zemlje članice OSCE-a, s fokusom na sigurnost novinara i medijskih etika.

Osim ministra Crnatka na otvaranja Konferencije govorili su i savezni ministar za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz i predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close