Konferenciji o zapadnom Balkanu

Crnadak: Korupcija i nepovjerenje u institucije razlog odlaska iz BiH

Crnadak je rekao da je nakon mišljenja Europske komisije važno da BiH dobije novu Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, te da se što prije počne s realizacijom 14 preporuka iz mišljenja Europske komisije.
Vijesti / Flash | 24. 06. 2019. u 15:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Konferenciji o zapadnom Balkanu u Stockholmu

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas na ministarskoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Stockholmu. Govorio je o nastavku europskog puta BiH i problemima u regionalnoj suradnji na prostoru zapadnog Balkana. 

Crnadak je rekao da je nakon mišljenja Europske komisije važno da BiH dobije novu Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, te da se što prije počne s realizacijom 14 preporuka iz mišljenja Europske komisije. 

Naglasio je da je istovremeno važno i da Europska unija zauzme drugačiji stav i jasno se distancira od svih nedemokratskih i neeuropskih djelovanja u BiH. 

''EU je u prethodnom periodu tolerirala neefikasnost pravosuđa u oblasti korupcije, osvajanje glasova na izborima kroz prijetnje i ucjene birača, preuzimanje kontrole nad javnim RTV servisima od strane pojedinih političkih stranaka i pravila druge slične pogrešne kompromise. Kao rezultat toga, prema posljednjim istraživanjima glavni razlozi što mladi napuštaju BiH više nisu ekonomske prirode, nego nedostatak povjerenja u institucije, ogromna korupcija i zato što u takvom nedemokratskom okruženju ne vide budućnost za sebe i svoju djecu'', kazao je Crnadak. 

Govoreći o regionalnoj suradnji, šef bh. diplomacije je istaknuo da je od krucijalnog značaja i da BiH nastavi da ulaže napore u stvaranju što boljih odnosa. 

Također, pozvao je Prištinu da ukine stopostotne takse na proizvode iz BiH, jer je to najveći udar na regionalne odnose u posljednjih deset godina. 

U drugom dijelu konferencije Crnadak će, zajedno s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, prisustvovati radnom ručku u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske gdje će glavna tema biti mogućnost većih švedskih ulaganja u BiH i regiju, kao i jačanje regionalne ekonomske suradnje. 

Tijekom popodneva planiran je i bilateralni susret sa švedskom ministricom vanjskih poslova Margot Valstrom, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close