Marković

Crna Gora ulazi u NATO 5. lipnja

Vijesti / Flash | 09. 05. 2017. u 07:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora će formalno postati članica NATO-a 5. lipnja, potvrdio je crnogorski premijer Duško Marković za RTCG nakon što je razgovrao s američkim državnim tanikom Rexom Tillersonom.

''Ovo je bila prilika da otvorimo sva pitanja kako naših bilateralnih odnosa, ali i ona koja se tiču Zapadnog Balkana, Europske unije i svijeta'', rekao je Marković.

Dodao je kako je Crna Gora ''posljednjih 15 godina mira i stabilnosti iskoristila na najbolji način'', dodajući da će njegova zemlja 5. lipnja najverojatnije i formalno postati članica NATO-a.

Ocijenio je kako crnogorsko-američki odnosi imaju zadovoljavajuću dinamiku, što se posebno pokazalo brzom ratifikacijom Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

''Razgovarali smo i o pitanjima koja se tiču stabilnosti i mira na Balkanu, kao uvjeta za euroatlantsku perspektivu, u okolnostima kada se događaju zabrinjavajući trendovi, kada imamo sve više nestabilnosti. Suglasili smo se da je, prije svega, na balkanskim liderima odgovornost da sami pronalaze rješenja za viziju Balkana, koja će biti europska i euroatlanska'', rekao je crnogorski premijer, prenio je Avaz.

Skupština Crne Gore jednoglasno je 28. travnja usvojila Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se osiguravaju uvjeti za pristupanje Crne Gore NATO-u.

Ovaj potez pratili su prosvjednici protivnika NATO-a koji su zahtjevali da o tom pitanju bude raspisan referendum.

Kopirati
Drag cursor here to close