političko tržište

Crna Gora s najviše političara ‘po glavi stanovnika’

Vijesti / Flash | 02. 03. 2015. u 13:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Crnoj Gori je registrirano 55 stranaka, od kojih su 43 aktivne, a za njihovo djelovanje najnovijim zakonom o financiranju političkih stranaka izdvojeno je gotovo 5 milijuna eura ili 0,9 posto godišnjeg državnog proračuna. Prema tvrdnjama crnogorskih analitičara, riječ je o iznosu koji je, u odnosu na broj od pola milijuna birača, najviši u regiji kada je riječ o novcu koji se dodjeljuje političkim strankama.

No, to nije i konačna brojka, jer je ovih dana najavljeno formiranje još nekoliko novih političkih subjekata, što će Crnu Goru učiniti državom s najviše političara "po glavi stanovnika", pišu u ponedjeljak podgorički mediji.

Najveći broj novih političkih subjekata koji će se uskoro registrirati nastaje cijepanjem stranaka oporbe. Tako su se od Socijalističke narodne partije (SNP), nekada najače oporbene stranke, već odvojile dvije frakcije koje najavljuju samostalno političko djelovanje, a već registrirani Građanski pokret (GP) osnovali su nekadašnji zastupnici i dužnosnici stranke Pozitivna Crna Gora(Pozitivna).

Čelnik Liberalne partije (LP) Andrija Popović ocjenjuje da je riječ o iznimno velikom broju stranaka na tako malom "političkom tržištu" kao što je crnogorsko te ističe kako nije siguran je li to dobro za daljnju demokratizaciju Crne Gore.

"Izgleda da je postalo profitabilno osnivati stranke. To mi je jedino logično objašnjenje, jer ovdje se događaju i podjele stranaka često kao posljedica viška osobnih taština i ambicija kod pojedinaca koji pokrenu dio ljudi koji su im bliski te tako dolazi do osnivanja novih stranaka", kazao je on.

Osnivanje novih i podjele postojećih stranaka najviše, po Popovićevu mišljenju, koristi aktualnoj vlasti, odnosno Đukanovićevoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS), dok svi ostali ostaju gubitnici. "DPS je homogena i mobilna za ulazak u ostale izborne procese, dok su svi ostali gubitnici", tvrdi Popović.

Kopirati
Drag cursor here to close