Njemačka tvrdi

Crna Gora prva u redu za NATO

Vijesti / Flash | 03. 04. 2014. u 07:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka neće kočiti proces pristupanja Crne Gore NATO-u, rekao je veleposlanik te zemlje u Crnoj Gori Pius Fischer i dodao da je Crna Gora "prva u redu" za članstvo Severnoatlantskoj alijansi.

On je u izjavi za podgoričku televiziju Atlas time demantirao pisanje lista "Dan", koji se pozivao na izjavu glasnogovornika njemačke vlade, za koju Fisher kaže da je ili izvučena iz konteksta, ili pogrešno protumačena.

Njemački veleposlanik kaže da je Crna Gora prva u redu za NATO, ali da ima još posla koji treba uraditi do dostizanja NATO standarda, prva stvar, po njegovim riječima, je da Crna Gora riješi slučajeve napada na novinare.

Njemačka podržava napore Crne Gore da ispuni sve potrebne uvjete na putu ka članstvu u NATO, kazao je Fisher te dodao da će se, ukoliko NATO summit u Walesu bude summit proširenja, svaka zemlja, potencijalni kandidat, promatrati posebno.

Uspjeh svake zemlje će se vrednovati prema reformama koje su provele u oblasti vojske, obavještajne službe, a posebno uspjeh u oblasti vladavine prava.

"Te reforme će biti ključne da li će neku zemlju pozvati u članstvo ili ne. Ono što je sigurno, Crna Gora je prva u redu", kaže Fisher.

Istaknuo je kako Crna Gora uspješno provodi sve potrebne reforme na putu ka Europskoj uniji i NATO, da je politička volja za tim evidentna, ali i da ima još posla u ispunjavanju ciljeva.

Kao dobre primjere naveo je sudjelovanje u uhićenju osumnjičenog za šverc kokaina Darka Šarića i rješavanje slučaja napada na novinarku "Dana" u Nikšiću, te istaknuo kako je potrebno uložiti još napora, prvenstveno u slučajevima napada na medije, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close