Vladimir Barović

Crna Gora odlikuje admirala JNA koji je odbio bombardirati Hrvatsku

Vijesti / Flash | 12. 07. 2016. u 14:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu nevladine organizacije Građanska alijansa, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, povodom sutrašnjeg državnog praznika, posthumno će odlikovati admirala bivše JNA Vladimira Barovića, koji je na početku rata na prostoru bivše Jugoslavije odbio bombardirati primorske gradove u Hrvatskoj.

Admiral Barović, koji je bio zapovjednik Jugoslovenske ratne mornarice za oblast Istre, 1991. godine izvršio je samoubojstvo na ostrvu Visu, pošto je odbio naređenje da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj.

U otvorenom pismu predsjedniku Crne Gore, Građanska alijansa pohvalila je odluku da se posthumno odlikuje bivši admiral, prenosi Tanjug.

''Četiri mjeseca nakon naše javne inicijative da admiralu Vladimiru Baroviću posthumno uručite orden, konačno ste potpisali ukaz. Zahvalni smo na prihvaćanju inicijative i čestitamo na hrabrosti, jer se izgleda tako zove sve što je otklon od onoga što je većinska i službena Crna Gora nečasno radila devedesetih i čega ste u kontinuitetu dio od 1993. godine i Vi, pa je i ovo na neki način i čudan put pročišćenja za vaše najbliže suradnike u stranci'', naglašava se u pismu.

''Kao organizacija koja se trudi da objektivno i nepristrasno sagledava stvari, nebrojeno puta ste bili meta naših kritika zbog Vaših skandaloznih masovnih pomilovanja, sporne ustavnosti Vašeg trećeg mandata, nekonzultiranja nevladinih organizacija pri predlaganju Ombudsmana i generalno lošoj komunikaciji sa civilnim sektorom. Tome možemo dodati i obavljanje stranačkih funkcija za vrijeme mandata i brojnim drugim primjerima - ali sada je trenutak da vas javno pohvalimo jer činite pravi i pravičan potez'', naveo je glavni tajnik Građanske alijanse Darko Ivanović u otvorenom pismu voditelju crnogorske države.

Nevladina organizacija izrazila je uvjerenje da će ovim ordenom čin admirala Barovića biti još jedan svjetionik kako svi mi treba da se ponašamo u najtežim trenucima i izazovima.

Kopirati
Drag cursor here to close