očekuju pozive

Crna Gora i Makedonija zaslužuju biti u NATO i EU

Vijesti / Flash | 16. 09. 2015. u 06:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora i Makedonija zaslužuju biti u NATO i EU, rekli su predsjednici ovih zemalja Filip Vujanović i Đorđe Ivanov.

Vujanović je, nakon razgovora s Ivanovom, kazao da je krajnje realno očekivanje da će Crna Gora na ministarskom sastanku krajem godine dobiti poziv za NATO, navodeći da bi to bio odgovor na dostignuće standarda Alijanse, ali i da bi to bio prinos regionalnoj stabilnosti, te da bi, kada je Makedonija u pitanju, trebalo skinuti blokadu koju ta država ima u euroatlanskim integracijama.

Ta blokada je posljedica spora koji ima sa Grčkom i u svim smo bilateralnim i multilateralnim aktivnostima isticali ne samo procjenu Crne Gore, nego i interes regije da se taj proces deblokira i da Makedonija završi ono što je trebala završiti 2008. godine u Bukureštu i dobije poziv, podsjetio je Vujanović.

Intenzivna suradnja

Ivanov je kazao kako Makedonija i Crna Gora i njihovi čelnici imaju intenzivnu suradnju sa čestim susretima i kontaktima, "što je još jedna potvrda odličnih odnosa između dvije zemlje, koje imaju identičnu viziju za članstvo u velikoj europskoj obitelji, kao i zajedničke strateške ciljeve – za mir, stabilnost i gospodarski razvoj regije". Priopćio je kako je sa Vujanovićem razgovarao i o povezivanju Jadransko-jonske autoceste sa koridorima osam i deset.

"To je vrlo značajan cestovni i infrastrukturni projekt za Republiku Makedoniju i regiju. Realno, ako nismo cestovno i željeznički povezani ne možemo očekivati niti dobru gospodarsku suradnju", naveo je Ivanov. Suglasan je kako je euroatlantska integracija država Zapadnog Balkana od bitnog značaja za regionalnu stabilnost i razvoj.

Na planu integracija u EU i NATO obje zemlje, ne samo što surađuju i razmjenjuju iskustva, već imamo uzajamnu podršku. Želim čestitati Crnoj Gori za napredak i dostignuće u euroatlantskim procesima, jer svaki napredak svake države u regiji smatram kao zajednički uspjeh, za uspjeh regije, ocijenio je Ivanov. Smatra kako je Makedonija nezasluženo i suprotno međunarodnom pravu blokirana u EU, iako je zemlja kandidat deset godina.

EU će biti snažnija ako se proširi

"Blokirani smo i u NATO i pored 16 akcijskih planova za priključivanje i pored sudjelovanja u mirovnim misijama, i pored presuda u Hagu, koja je presuđena u našu korist, ali nitko je ne poštuje, dodao je Ivanov. Rekao je kako su svjesni da je EU suočena s ozbiljnim izazovima izazvanim stanjem u eurozoni i istočnim partnerstvom, migrantskom krizom, ali da ipak očekuje da će najuspješnija politika Unije, a to je proširenje, da se produži i ubrza. Samo će tako EU biti snažnija i otpornija na izazove, a regija biti stabilna, rekao je Ivanov.

Ivanov je razgovarao i sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem.

Kopirati
Drag cursor here to close