Sjednica

Crna Gora dobila novog premijera i novu vladu

Vijesti / Flash | 28. 11. 2016. u 19:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Crne Gore izabrala je danas novu Vladu na čelu sa premijerom Duškom Markovićem, a u radu parlamenta nisu sudjelovali predstavnici opozicionih stranaka.

Vladu čini Demokratska partija socijalista sa Socijaldemokratama i manjinskim strankama - Bošnjačkom strankom, koalicijom albanskih stranaka i Hrvatskom građanskom inicijativom.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i financijski sustav i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja je Milutin Simović, a potpredsjednik Vlade za politički sustav, unutarnju i vanjsku politiku i ministar pravde je Zoran Pažin.

Rafet Husović potpredsjednik je Vlade Crne Gore za regionalni razvoj. Melvudin Nuhodžić je ministar unutarnjih poslova, a Predrag Bošković ministar obrane. Ministar financija je Darko Radunović, a ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Funkciju ministra prosvjete obavljat će Damir Šehović, a ministra znanosti Sanja Damjanović, dok je Janko Ljumović novi ministar kulture Crne Gore, prenosi Srna. Dragica Sekulić je ministar ekonomije, Osman Nurković ministar prometa i pomorstva, a Pavle Radulović ministar održivog razvoja i turizma.

Ministar zdravlja Crne Gore je Kenan Hrapović, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, a ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić. Suzana Pribilović je ministar javne uprave, Nikola Janović ministar sporta, Aleksandar Andrija Pejović ministar europskih poslova, a Marija Vučinović, ministar bez portfelja.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović zahvalio je dosadašnjem premijeru Milu Đukanoviću, koji ostaje na čelu Demokratske partije socijalista. Novoizabrani premijer poručio je da je personalni sastav vlade odgovor na to šta čeka Crnu Goru.

"U novoj crnogorskoj Vladi su samo dvojica ministara iz dosadašnjeg kabineta bivšeg premijera Mila Đukanovića, ali to ne znači otklon", rekao je on. Riječ je o ministrima Zoranu Pažinu i Predragu Boškoviću.

Marković je ocijenio u ekpozeu iznijetom danas u Skupštini da 41. Vlada Crne Gore, još jedna europska Vlada Crne Gore, crpi nesporni legitimitet iz vrijedne izborne pobjede ostvarene na parlamentarnim izborima održanim 16. listopada, kao najznačajnijem političkom događaju nakon referenduma o obnovi nezavisnosti.

On je kao najvažniju istaknuo činjenicu da i nova Vlada zadržava članstvo u NATO-u i u EU kao ključni strateški prioritet, dodavši da će odluka o članstvu u NATO biti donijeta u parlamentu, da članstvo u NATO očekuje na proljeće, a da do kraja 2019. očekuje završetak pristupnih pregovora sa EU.

Kopirati
Drag cursor here to close