Košarac

Crkvu u Sarajevu zapalila ista politika koja je za ukidanje Srpske

Vijesti / Flash | 21. 08. 2016. u 12:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dio hrama Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu zapaljen je jutros tako što je kroz prozor ubačena zapaljiva materija, rekao je Srni paroh dolački Jadran Danilović.

Danilović je ispričao da su on i vjernici jutros u 8 sati prilikom dolaska na bogosluženje osjetili dim iz ostave, koja se nalazi u sklopu hrama. Pozvana je policija i vatrogasci koji su ugasili vatru.

Danilović je rekao da je u požaru, koji je izazvala nepoznata osoba ili više njih, pričinjena veća materijalna šteta. Policija je obavila očevid.

Ranije je ovaj hram u Sarajevu bio na meti pljačkaša. Ove godine u dva navrata dogodila se krađa ikona iz hrama. Hram Preobraženja Gospodnjeg u petak je proslavio krsnu slavu u prisustvu velikog broja vjernika iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i okolnih mjesta.

Paroh dolački Čedomir Đelmo rekao je da je jutros u 8 sati, kada su došli da se pripreme za svetu liturgiju, crkva bila puna dima i da su utvrdili da je izbio požar u crkvenoj ostavi u kojoj su uzgorjeli kosilica i određeni alat.

"Dim je izlazio kroz prozor crkve na kojem su bile pričvršćene daske i šipke zbog ranijih upada, tako da se ne može ući. Odmah smo pozvali policiju i vatrogasce koji su brzo ugasili požar", rekao je Đelmo, prenosi Srna.

Zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac smatra da ista politika koja je zapalila Hram Preobraženja Gospodnjeg želi i da ukine Republiku Srpsku i da spriječi održavanje referenduma najavljenog u Srpskoj.

"Takva politika i politika Bakira Izetbegovića ne želi dobro Republici Srpskoj. Mi želimo sačuvati svoje pravo, tako da ne ugrozimo druge i to je poenta referenduma. Potpuno je vidljivo da muslimanski političari imaju za cilj da destabiliziraju situaciju u BiH i da to 'fakturišu' Republici Srpskoj. Ovaj incident je jasna poruka Sarajeva da su incidenti mogući", rekao je Košarac za Sputnik.

"Koliko nas je malo govori i popis stanovništva u BiH, koji nije realan, ali i kao takav pokazuje da su u ovom gradu Srbi svedeni na nivo statističke greške", dodaje Košarac.

On kaže kako ne vjeruje da iza takvih incidenata stoje neki neodgovorni pojedinci, već militantna politika muslimanskih političara koji i dalje misle da je politika zastrašivanja jedina politika koja postoji.

On je dodao da su jučer, kada su rastavljali šatore nakon proslave krsne slave hrama - Preobraženja Gospodnjeg, utvrdili da je šator, koji je bio desetak metara udaljen od video-kamere, bio isječen. I ovaj slučaj je prijavljen, ali do sada nisu dobili nikakav izvještaj o tome.

Đelmo je podsjetio da je ova crkva bila česta meta vandala, da je registrovano više od 40 napada, a malo njih je otkriveno, da sada dobivaju izvještaje o napadima koji su se dogodili prije više od 10 godina, da su slučajevi zastarjeli i da se istraga obustavlja.

Predsjednik udruženja 'Povratak u Sarajevo' Milivoje Čavarkapa bio je veoma iznenađen jutrošnjim vandalskim činom, za koji smatra da ga je počinila osoba puna mržnje prema pravoslavnim vjernicima u Sarajevu.

"Ovaj hram je do sada više puta oštećen, paljen i pljačkan. Ali, nije samo on meta vandala u Kantonu Sarajevo. Više puta su napadnuti i hramovi u Binježevu, Blažuju, Reljevu, Stara crkva na Baščaršiji, Saborna crkva", kaže Čavarkapa.

On je podsjetio da je na slavi hrama Preobraženja Gospodnjeg prisustvovao i veći broj Bošnjaka i Hrvata, koje su Srbi ugostili, te da su jutros hram zapalili ljudi koji ne žele dobro BiH.

U Ministarstvu unutarnjih poslova Kantona Sarajevo rečeno je Srni da je dojavu o požaru u skladišnoj prostoriji crkve policija dobila u 8:10 sati, da je požar lokaliziran u 8:25 sati, da nije bilo ozlijeđenih i da je pričinjena manja materijalna šteta.

Kopirati
Drag cursor here to close