na visokoj razini

Čović u New Yorku s kraljem Jordana

Vijesti / Flash | 01. 10. 2015. u 11:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović u New Yorku imao bilateralne sastanke s kraljem Jordana, s posebnom izaslanicom glavnog tajnika UN-a za seksualno nasilje u sukobima i sa izaslanstvom Nacionalne federacije Hrvatsko-američke kulturne fondacije.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sastao se s kraljem Jordana Abdullahom II bin Al-Husseinom. Predsjedatelj Čović i jordanski kralj su tijekom susreta istaknuli da su odnosi BiH i Jordana na visokoj razini, ali da treba raditi na intenziviranju ekonomske suradnje. Bilo je riječi o mogućnostima ulaganja u BiH, posebice u energetiku, proizvodnju hrane, turizam, te povezivanju gospodarstvenika dviju zemlje. Jordanski kralj je iskazao spremnost da osobnim angažmanom osigura značajnija međunarodna ulaganja, posebice iz zemalja Europske unije.

Predsjedatelj Čović ga je infomirao o aktivnostima BiH na putu ka EU, te kazao kako je stabiliziranje prilika u našoj zemlji, Balkanu, ali i šire, od ključnoga značaja za mir i stabilnost. Jordanski kralj je iskazao potporu BiH na putu ka EU, te naglasio kako je BiH dio Europe. Ponovio je spremnost da podrži BiH u svim njezinim aktivnostima koji vode ubrzanijem ulasku u EU.

Razgovarano je o održanom Summitu vođa o temi borbe protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma. Istaknuta je važnost sudjelovanja BiH kao ravnopravnog partnera u važnim globalnim pitanjima. Na sastanku je bilo riječi i o trenutačnoj izbjegličkoj krizi, koja ima utjecaj na zbivanja u regiji i šire, te drugim značajnim pitanjima. Kralj Jordana pozvao je predsjedatelja Čovića da posjeti Jordan kako bi se konkretizirali dogovori u svezi sa realiziranjem iskazane potpore BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović se tijekom boravka u New Yorku sastao se i sa posebnom izaslanicom glavnog tajnika UN-a za seksualno nasilje u sukobima Zanaibe Hawe Bangurom. Gospođa Bangura je informirala predsjedatelja Čovića o aktivnostima širom svijeta koje se odvijaju u tom kontekstu. Iskazala je zadovoljstvo pozitivnim naporima koje BiH poduzima kako bi se riješio ovaj problem.

Predsjedatelj Čović je kazao kako u BiH postoji jasno opredjeljenje kako pomoći žrtvama seksualnog nasilja ali i opredjeljenje da se procesuiraju svi počinitelji tih zločina. Sugovornici su se složili da je ovo zajednički problem, te da će se intenzivnije, zajedničkim naporima, raditi na njegovom rješavanju.

Predsjedatelj Čović sastao se i sa izaslanstvom Nacionalne federacije Hrvatsko-američke kulturne fondacije. Izaslanstvo, na čelu sa Josephom Foleyjem, informiralo je predsjedatelja o aktivnostima ove neprofitne organizacije, koja za cilj ima promoviranje interesa hrvatskog naroda u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova fondacija radi na očuvanju naslijeđa, kulture i hrvatskoga jezika. Njezina misija je, kako je rečeno, unapređenje odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država i hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini u svim segmentima društva u cijelosti. NFCACF je utemeljen 1993. godine a okuplja oko 130 000 članova. Predsjedatelj Čović iskazao je zadovoljstvo brojnim aktivnostima ove fondacije, pružio potporu, te poželio uspješan rad ubuduće.

Kopirati
Drag cursor here to close