U Kiseljaku

Čović u Kiseljaku: HZ HB, HVO i HR HB donijeli su Hrvatskoj samostalnost

U Kiseljaku je svečano obilježena 27. obljetnica osnutka HVO HB i 14. obljetnica 1. pješačke pukovnije.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2019. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kiseljaku je jučer počela, a jutros nastavljena središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice osnutka HVO-a HB i 14. obljetnice 1. pješačke pukovnije OS BiH.

Nakon svete mise, svečanog mimohoda kroz grad sa ratnim zastavama, polaganja vijenaca i paljenja svijeća na središnjem spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima te izložbe ratnih fotografija i glasila, jutros je Kiseljačane probudila budnica Prvog benda Vojnog orkestra OS BiH.

Postrojavanje u Kiseljaku

Središnja svečanost počela je prijavkom odnosno postrojavanjem ešalona a istoj su nazočila brojna domaća i strana vojna izaslanstva, predstavnici braniteljskih udruga i politički predstavnici predvođeni predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a  Draganom Čovićem.

U kiseljačkoj vojarni ''Mato Lučić Maturica“ dočekala ga je ministrica obrane Marina Pendeš i ostali hrvatski politički dužnosnici.

''Tamo gdje nije bilo  HZ HB, HVO i kasnije HR HB, hrvatski narod nije opstao kao kolektivitet. Stoga nam je na ponos svima a posebno ratnim zapovjednicima, što su sačuvali što se sačuvati moglo u tim nemogućim ratnim uvjetima, braneći našu domovinu, naš narod i davši doprinos u ostvarenju samostalnosti Republike Hrvatske“, kazao je Čović u svom današnjem obraćanju.

Dodao je kako je to ''zavjet svima nama danas da ponosno i hrabro idemo kroz izazove današnjice, da zaštitimo dignitet svakog branitelja, te da dokažemo da koliko god malobrojni bili, da smo velik, hrvatski narod''.

Osvrnuo se i na ustroj Oružanih snaga ''u koje su u potpunosti ugrađeni svi elementi HVO-a'' te istaknuto i važnost tranzicije i izazova koji dolaze i za OS BiH kao i cijelo BH društvo te euroatlantski put BiH kao imperativ za sve koji predvode politička djelovanja, javlja Večernji list.

Kazao je kako je ''svjestan nužnosti boljih uvjeta za rad i usavršavanje svih djelatnika OS BiH, svih iskušenja sa s kojima se suočavaju ali i potrebe onih koji grade BiH da ona zaista bude država po mjeri sva tri konstitutivna naroda i svih njenih građana, koje će predstavljati legitimni predstavnici na svim razinama''.

''S ponosom svake godine čestitamo ove obljetnice kako bismo svima dali do znanja da BiH kroz Hrvate kao jednakopravan narod na svakom dijelu ima svoju euroatlantsku budućnost. To nam je svima ključni zadatak i vi nam u tome morate pomoći'', kazao je Čović obrativši se postrojenim pripadnicima 1. pješačke pukovnije OS BiH.

Važne reforme u Oružanim snagama BiH

Ministrica Marin Pendeš također je podsjetila na dane ponosa i slave ali i istaknula ''kako nam svi poginuli branitelji moraju biti vodilja u suočavanju sa izazovima današnjice''.

''Našu domovini koju dijelimo sa druga dva naroda moramo urediti kako bi mladi ovdje vidjeli svoju budućnost i imali zajamčen mir i sigurnost'', dodala je.

Podsjetila je i na sve napore Ministarstva te Oružanih snaga glede reforme OS BIH a koje su prepoznali kako je kazala i NATO partneri .

''Stvaranje HVO-a bila je zaštitna reakcija a ne korak ka izazivanju raspada. Raspadom tadašnjeg sustava, službeno, 8. travnja 1992. godine utemeljeno je Hrvatsko vijeće obrane. Cilj je bio stvoriti uvjete za opstanak i izgradnju institucija koje će jamčiti prosperitet hrvatskog ali i svih drugih naroda unutar BiH“, kazao je zapovjednik pukovnik Martin Pažin koji se obratio u ime zapovjedništva 2. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

''Svaki se nacionalno stasao narod s ponosom dići svoje povijesti, a posebno borbe za slobodu, i u tom procesu vojska ima posebnu ulogu. Prolivena krv nas obvezuje da kontinuirano odavanje počasti žrtvi Domovinskog rata jer herojstvo poginulih nam mora biti uzor“ kazao je pukovnik Pažin te kazao kako u Središnjoj Bosni ni nakon 27 godina nije nestalo ponosa i zajedništva među braniteljskom populacijom.

Osim Prvog benda Vojnog orkestra OS BIH, svečanost su svojim nastupom uveličale i članice kiseljačke klape ''Dišpet'', a potporu organizaciji pružile su krovne udruge HVO-a koordinacija udruga HVO-a ŽSB, HBŽ, ZHŽ i Posavske županije kao i uprave branitelja ŽSB i HNŽ.

Poseban pozdrav upućen je general bojniku Ivici Jerkiću, zamjeniku načelnika  Zajedničkog stožera OS BiH, izaslaniku vojnog biskupa, generalnog vikara Vojnog ordinarijata BiH mons. Željku Čuturiću kao i načelniku općine Kiseljak Mladenu Mišuriću-Ramljaku.

Svečanosti su nazočili umirovljeni generali i visoki časnici, ratni zapovjednici, vojnici, dočasnici i časnici HVO-a, predstavnici braniteljskih udruga, zatim izaslanstva NATO-a, EUFOR-a i OESS-A, predstavnici vojno diplomatskog zbora akreditirani u BiH,  gospodarstvenici, predstavnici medija, piše Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close