Mostar

Saziva se izvanredni sabor HNS-a

''Nemamo alternative oko izmjena Izbornog zakona, ni Hrvati, ni Bošnjaci, ni Srbi''
Vijesti / Flash | 07. 01. 2022. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Upravo ovdje dok sjedimo vode se u Mostaru pregovori s američkom administracijom'', rekao je novinarima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a Dragan Čović.

Rekao je kako su raspravljali o tome kako očuvati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kao ključnu vrijednost Ustava BiH.

Bojkotiranje izbora

Dodao je kako je posebna točka bila zakazivanje izvanrednog Hrvatskog narodnog sabora BiH.

"Pošto nismo uspjeli izmijeniti Izborni zakon, sad moramo razgovarati o drugim pristupima ovoj problematici'', rekao je Čović, i dodao kako je na zadnjem saboru rečeno da je on u stalnom zasjedanju.

Na pitanje hoće li HDZ BiH bojkotirati izbore, Čović je rekao ''kako ne bi ništa bojkotirao dok tragamo za rješenjima''.

''Nemamo alternative oko izmjena Izbornog zakona, ni Hrvati, ni Bošnjaci, ni Srbi. To nema nijedan žitelj BiH. U dodatnim smo problemima ako ima još onih koji ne razumiju da je to izvorište svih problema'', rekao je.

Video: Čović: Pregovaramo s američkom administracijom

Rekao je Čović da i u HNS-u ima onih koji traže da se napusti vlast, da se bojkotiraju izbori.

''No, pregovarački tim je dobio podršku da nastavi dalje pregovarati. Legitimno je da pojedine opcije imaju drugačija viđenja, Neki misle da treba napustiti vlast odmah. Mi mislimo da ne smije biti rata u BiH, da se mirnim rješenjem treba sve napraviti, da nema nitko pravo da žrtvuje ijedan život u BiH. I točka'', rekao je.

O sankcijama

Čović je rekao kako vrijeme za pregovore curi.

Na pitanje može li se nakon američkih sankcija očekivati rješenja u zemlji, Čović je rekao kako društvu ništa ne ide na ruku.

''Recite mi jesu li do sada sankcije gospodinu Dodiku utjecale na njegovo ponašanje? Je li išta novo napisano u novim sankcijama u odnosu na prethodne. Sve što mislim o sankcijama ja sam davno rekao. Neki su komentirali zašto ne govorim o sankcijama. Što da kažem? Da je čovjek dobio sankcije koje je već imao?'', rekao je Čović.

''Jedno je kriminal i korupcija za što postoje institucije, a drugo je priča, opća, na nekim načelima. Činjenica je da ovdje ne funkcionira pravna država da imate kriminala na svakom koraku različitih vrsta. Ali ne bih podržao da na općim maničnima govorimo o kriminalu. Kriminal ima svoje ime prezime, osobu djelo'', rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close