Obmana

Čović: Svi su opsjednuti trećim entitetom

Vijesti / Flash | 10. 02. 2017. u 17:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je, nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru, da je krajnje vrijeme da se situacija u BiH mijenja na bolje i da se politika bavi aktualnim životnim pitanjima.

"Krajnje vrijeme je da tu situaciju mijenjamo na bolje. Vrijeme je da se bavimo aktualnim životnim pitanjima u BiH. Politiziranjem se narušavaju odnosi u BiH i stvara atmosfera koja neće omogućiti ubrzani put Euroatlantskim putem. Svi mi kroz stranke koje predstavljamo na drugim nivoima vlasti, želimo dati puni doprinos. Razgovarat ćemo sa liderima stranaka koje mogu pomoći", rekao je Čović.

Dodao je da se često sluša kako "netko želi treći entitet, a nije mu jasno gdje su to čuli ili pročitali".

"Počesto slušamo kako Hrvati žele nekakav treći entitet, onda neki to komentiraju da bi oni to drugačije, a mi se pitamo gdje su to čuli ili pročitali. Neko se trudi napraviti gore političke odnose nego što oni jesu. HNS želi preuzeti aktivnu ulogu oko tih stvari i kad je u pitanju Izborni zakon i naš Euroatlantski put", smatra Čović.

Što se tiče Izetbegovićeve izjave da će ponovo biti pokrenuta revizija tužbe BiH protiv Srbije, Čović je istaknuo da država BiH nema stav o reviziji te je dodao da on tu ne govori o osobnim stavovima koji mogu biti različiti od ovog.

"Kolega Ivanić i ja samo gospodinu Izetbegoviću jasno rekli da se revizija ne može tražiti u ime države BiH", rekao je Čović.

Podsjetio je i na sastanak stranaka koje čine koaliciju na nivou BiH gdje je jasno poručeno da će, ako bude pokrenuta revizija, stranke iz RS napustiti koaliciju.

Na pitanje o Rezoluciji o BiH koja će se biti na dnevnom redu Europskog parlamenta, a gdje će biti tretirano pitanje "federalizacije", Čović komentirao pripremni dio.

"Ja mogu samo kazati o rezoluciji o pripremnom dijelu. Mislim da će dobiti potporu Europskog parlamenta. Treba pročitati što je tamo napisano da bi komentirali. Mi danas imamo određeni vid federalne organizacije BiH, mi mislimo da može biti bolji i tražimo tu podršku. Da bi dobili kvalitetniji odgovor kako razmišlja hrvatski narod u BiH; u Neumu će biti konferencija 16. ožujka

''Hrvati nositelji Europskih vrijednosti u BiH". Bit će tri panela, više od 60 znanstvenih radova, uglednih profesora iz zemalja koje drugačije promatraju uređenje BiH", rekao je Čović, prenosi N1.

Kazao je da je u posljednja dva mjeseca čuo različite verzije o "svom mišljenju o federalizaciji".

"Ja sam čuo zadnjih dva mjeseca jedno 70 različitih verzija koji znaju što mislim o federalizaciji, trećem entitetu i svemu. Ovih dana slušam što ja mislim o autoputu, koridoru. To je čudno, ali ništa novo na području BiH. Mislim da je krajnje vrijeme da otvorimo ova pitanja i konačno ih riješimo. Na narednoj sjednici 24. veljače će biti službeno poznati naši stavovi o aktualnim pitanjima. Vjerujem da će to biti dobra prilika da dobijete jasan stav HNS-a", podvukao je Čović.

Još je poručio da neko u ime HDZ-a i HNS-a obmanjuje javnost s jasnim političkim ciljevima.

"Ja nisam sklon komentirati to što kolege govore, ali je činjenica da smo mi od kolega iz Parlamenta dobivali stavove o tome da moramo kazati kakav prijedlog Izbornog zakona želimo, a mi smo to uradili davno. Ako mi oko federalizacije želimo tek zauzeti stav, kako neko može znati što HDZ misli. Svi su opsjednuti hrvatskim entitetom, ali volio bih čuti dokument ili zapis i vidjeti gdje je to spomenuto. Volio bih znati tko obmanjuje javnost u naše ime. Mi nismo nikakvi ljudi koji stave nešto na papir i gurnu nekome drugom da on to rješava", zaključio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close