Božićni prijam

Čović: S visokim predstavnikom ne možemo u Europu

Vijesti / Flash | 17. 12. 2015. u 19:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S ovakvim ustrojom mi u Europu nećemo. Ne možemo s visokim predstavnikom u Europu, moramo imati odgovorne institucije'', naglasio je čan Predsjedništva Dragan Čović na svečanom Božićnom prijamu na kojemu su se okupili brojni uzvanici iz političkog, kulturnog, diplomatskog i akademskog života u Bosni i Hercegovini.

Pozdravivši okupljene u ime svih nositelja izvršne, zakonodavne i političke vlasti hrvatskoga naroda u BiH, Čović je kazao da bi njegova radost uoči Božića bila mnogo veća kada bi se na isti način jedan od najvećih kršćanskih blagdana mogao slaviti diljem BiH i svijeta.

''Nažalost znamo da nije tako. Sve je više onih, koji su u potrebi, onih koji sa osobitom brigom dočekuju novi dan pun neizvjesnosti. Sve je više djece čiji roditelji ne vide njihovu budućnost. Ratna područja se kontinuirano šire, a sigurnosne prijetnje brišu granice'', mišljenja je Čović.

Poželio je zato da vjera potakne razum i srca svih onih koji mogu promijeniti svijet, kako bi božićni blagdani bili blagdani ljubavi, radosti i obiteljske topline.

Učinimo BiH po mjeri čovjeka i ljudskog dostojanstva

Iako je stava da se s ovog mjesta ne može mijenjati svijet, naglasio je da večeras okupljeni u dvorani Parlamentarne skupštine BiH mogu raditi kako bi promijenili BiH i uredili je kao zemlju po mjeri čovjeka, ljudskog dostojanstva i pune ustavne jednakopravnosti.

Podvukao je da vanjska politika BiH daje rezultate jer se na izravan način gradi modeno društvo koje se nalazi na prekretnici, ponovivši da bi BiH u siječnju trebala predati zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, a u lipnju otvoriti akcijski plan za članstvo u NATO savezu.

''Mnogo toga još moramo načiniti kako bismo izmjenama izbornog zakona i racionalnim ustrojem BiH eliminirali potrebu za nezadovoljstvom bilo kojeg konstitutivnog naroda ili građanina ove zemlje'', zaključio je Čović.

Mišljenja je da sada ostaje pitanje da li vlasti u BiH imaju kontinuitet kako bi drugi u njima prepoznali vjerodostojnost njihovog rada i kako bi se pokazalo da zadnjih sedam ili osam mjeseci nije bilo kratka iskra u njihovom djelovanju.

Govoreći o radu državnog Predsjedništva kazao je da je do sada održano 40 sjednica, iscrpljeno je sve što su članovi Predsjedništva BiH imali na dnevnom redu, ali je podvukao da nije bilo preglasavanja.

Osvrnuo se i na potrebne izmjene Izbornog zakona, kazavši da je to unutarnji politički plan kako bi se osiguralo da niko nikome više nikada ne bira predstavnike.

2016. kao godina ključnih promjena na europskom putu

Čović je stava da bi 2016. godina trebala biti godina kada će se u BiH promijeniti ključne stvari i na europskom putu i na unutarnjem planu, kazavši da je ova godina imala dobrih rezultata koje će građani BiH osjetiti.

Izrazio je uvjerenje da će se u tome uspjeti te dodao da će se o pitanju reorganizacija BiH tek razgovarati krajem 2016. godine i početkom 2017. godine do kada je potrebno stabilizirati ekonomske i socijalne prilike u zemlji te eliminirati prepreke za investiranje za koje se BiH nije ozbiljno pripremila.

Zaključio je da će rješenje nacionalnog pitanja morati biti kompromisno bez obzira što tko želio budući da će za svako rješenje biti potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović na kraju je poželio da Božić i rođenje Isusa motivira i da snage da se svi ljudi zajedno raduju, gradeći mir, blagostanje, radost i ljubav među ljudima.

Prijamu su nazočili članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ministri u Vijeću ministara među njima Marina Pendeš, Josip Grubeša, Igor Crnadak, Semiha Borovac i Vjekoslav Bevanda te brojni pripadnici diplomatskog zbora.

Kopirati
Drag cursor here to close