O sastanku PIC-a

Čović: Nema razloga da se osporava referendum, ali odluke Ustavnog suda treba poštovati

Vijesti / Flash | 23. 08. 2016. u 08:47 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Svaka općina ima svoj dan kojeg obilježava i do njega je došla kroz svoje institucije. Zato ne vidim razlog zašto bi neko osporavao i Republici Srpskoj u vezi sa Danom Republike", rekao je za "Glas Srpske" hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, dodajući da odluke Ustavnog suda BiH treba poštovati.

Čović je rekao da ne vidi razlog zašto bi se Vijeće za implementaciju mira (PIC) trebalo organizirati oko toga hoće li neka općina, županija ili entitet imati svoj dan i obilježavati ga, te da je pretjerano sazivati sjednicu PIC-a na kojoj će se izjasniti o tome što neko želi odrediti dan kojeg će slaviti.

Fingiranje političkog Sarajeva

Prema njegovim riječima, ako se PIC i sastane, onda bi morao i nekoliko drugih tema staviti na dnevni red, jer bi bilo neprimjereno da opet tim fingiranjem političkog Sarajeva vrši pritisak kada to odgovara političkom Sarajevu.

''Ključ svega je ipak odluka Ustavnog suda, te bez obzira kako je donesena i na koji način se glasovalo, o njoj se ne raspravlja, nego je treba provesti'', smatra Čović ističući da to ni na koji način ne umanjuje mogućnost da se Republika Srpska izjašnjava o svim pitanjima od interesa za Srpsku.

''Sada je samo pitanje vještine kako definirati pitanje o kojem se želi čuti stav većine građana Srpske. Mislim da za to postoji više modaliteta", istaknuo je Čović, izrazivši nadu da će Republika Srpska u skladu sa zaključcima Narodne skupštine znati na pravi način sve definirati tako da se na bilo koji način ne osporava odluka Ustavnog suda BiH, a da je sve drugo stvar demokratskog načela, prenose Nezavisne novine.

Čović i Dodik - prijatelji koji se razumiju

Govoreći o krizi među strankama u FBiH, Čović je rekao da je nepovjerenje između predstavnika Bošnjaka i Hrvata evidentno i da postoji već duže vrijeme.

"Čini mi se da SDA već dugo sve nas vodi u krivom smjeru i da nas na taj način pokušava prisiliti kao partnere u vlasti da prihvatimo apsolutno neprihvatljive stavove jer nas odvode daleko od ravnopravnosti", rekao je. Čović je dodao kako on i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik imaju odnos dvojice prijatelja koji se razumiju u vezi s mnogim stvarima iz realnog života, a da je politika druga stvar u kojoj svatko ima svoj interes i da je tu logično da nekad ne misle isto.

"Ali, naši odnosi su više nego dobri i kamo sreće da sa većinom drugih kolega imam takav odnos", zaključio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close