Optimizam

Čović: Nadam se aktiviranju MAP-a do kraja godine

Vijesti / Flash | 23. 08. 2017. u 16:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nada se da će do kraja ove godine na ministarskom vijeću NATO-a, za Bosnu i Hercegovinu biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO savezu.

Iznoseći osobna očekivanja, Čović je to izjavio danas na press konferenciji nakon sjednice Predsjedništva BiH najavivši također za period do kraja sljedećeg mjeseca uknjižbu dviju lokacija vojne imovine - u Travniku i Novom Travniku, a možda i još jedne čiju teritorijalnu odrednicu i mogući period uknjižbe nije htio prejudicirati.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH očekuje skoriji završetak aktivnosti na izradi odgovora na Upitnik Europske komisije.

''Procjena je da će trebati angažirati 100 prevoditelja i da će za to trebati 60 dana. Hoće li to biti krajem listopada ili početkom studenog, vidjet ćemo. Konkretne informacije očekujemo 13. rujna'', rekao je Čović.

Po Čovićevim daljnjim navodima, zadnjeg dana ovog mjeseca sastat će se predstavnici bh. institucija radi priprema pred skoru posjetu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini.

Tu posjetu Čović smatra izuzetno važnom, a kao neke od mogućih tema navodi gospodarski promet između dviju zemalja te pitanje granica. Smatra također da nijedna inicijativa koja se strateški odnosi na energetiku ne smije ostaviti po strani Bosnu i Hercegovinu.

Kad je riječ o mogućnostima za eventualni unutrašnji sastanak političkih partnera u vlasti BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH nije optimističan.

''Bojim se da smo umanjili prostor za tako nešto. Kako se bližimo izborima, bit će još više (različitih) kolosijeka'', odgovorio je.

Povodom prijedloga HNS-a za izmjene Izbornog zakona BiH, Čović je optimističan te izražava nadu da će Bosna i Hercegovina moći dobiti novi zakon na jesen, možda u listopadu.

Povodom nedavne izjave šefa austrijske diplomacije Sebastiana Kurza o opasnostima velikog utjecaja Turske i Saudijske Arabije i problemu pokrivenih žena u BiH, predsjedavajući Predsjedništva izričito odgovara da nijedna administracija (bilo koje zemlje), pa ni njeni dijelovi, nemaju tako veliki utjecaj na BiH.
''Prostor za utjecaj ostavljamo mi. S druge strane, u fazi pripreme je sporazum s Islamskom zajednicom koji bi jasno definirao odnos i kada su u pitanju oblačenje i drugi aspekti ponašanja'', rekao je on.
Govoreći o Pelješkom mostu, predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da se "ponašamo pomalo neodgovorno prema BiH" i da je jedinstven stav najbolji način za obranu interesa Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close