Izborni zakon

Čović: Imam osjećaj da nitko nije pročitao prijedloge koje smo nudili, a svako bi ih komentirao

Vijesti / Flash | 28. 03. 2016. u 15:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komentirajući prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar, a koje je nedavno iznio, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović kazao je danas novinarima da "nažalost nije dobio nijedan komentar u smislu neprihvatljivosti bilo kojeg udruženja HDZ-a ili hrvatskog naroda u Mostaru".

''Imam osjećaj da nitko nije pročitao prijedloge koje smo mi nudili, ali svako bi ih rado komentirao'', rekao je Čović.

Pozvao je sve da pročitaju te prijedloge, jer, kako je rekao, radi se isključivo o Izbornom zakonu, odnosno izmjenama koje bi trebali učiniti u Izbornom zakonu "da bi Grad Mostar mogao organizirati izbore u listopadu zajedno s drugim gradovima" te da ovaj grad počne normalno funkcionirati.

''Iscrpili smo mogućnosti, jer je vrijeme isteklo za još neke druge dogovore. Ono što smo željeli kombinirati na lokalnoj razini SDA i HDZ-a - to evidentno nije išlo, i zato smo izašli s ovakvim stavom. Imamo prijedlog izmjena Izbornog zakona za Grad Mostar i volio bih čuti šta je problem u tim prijedlozima i šta odudara od standarda koje bar predstavljam javnosti posljednjih nekoliko godina o Gradu Mostaru'', kazao je Čović.

Napomenuo je da su osigurali apsolutnu zastupljenost predstavnika konstitutivnih naroda definirajući minimalne kvote te istakao da nitko nema većinu - tako da se nitko ne može žaliti na bilo koji oblik majorizacije.

''Volio bih da po tom konceptu, kako smo mi predvidjeli izmjene Izbornog zakona, bude organiziran svaki drugi grad u BiH. Vjerujem da bi nam onda svima bilo puno bolje'', rekao je, dodajući da ovim izmjenama nisu ulazili u strukturu organiziranja Grada Mostara te da to, po njegovom mišljenju, nekima smeta.

Međutim, ističe, ovaj put to nisu predlagali, jer, kako je zaključio, to nije stvar izbornog zakonodavstva.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović potvrdio je nakon sastanka da određene stvari ne idu dovoljno brzo u Federaciji BiH, istaknuvši da se trebaju brže realizirati određeni zakoni, investicije te kadrovska rješenja.

Dodao je i da na stranački sastanak čelnici ove dvije stranke namjeravaju pozvati i koalicijskog partnera Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH).

''Mislim da je prevaziđena situacija u kojoj je SBB htio skrenuti pažnju na poziciju predsjednika stranke Fahrudina Radončića, pa nije sudjelovao u diskusijama niti glasovao u Federalnom parlamentu'', ustvrdio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close