Optimistično

Čović: Iako nemamo parlamentarnu većinu, predložit ćemo novo rješenje za trošarine

Vijesti / Flash | 05. 06. 2017. u 12:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da će vrlo brzo morati biti nađeno rješenje kada je riječ o trošarinama na gorivo.

"Trošarine nam trebaju", rekao je Čović novinarima, izrazivši žaljenje što u prethodnim pokušajima nije provedeno ono što je dogovoreno u vezi sa ovim pitanjem.

On je konstirao da su trošarine zahtjevan posao i da su dio fiskalne problematike koja mora biti uravnotežena, jer se tiče proračuna i svih segmenata društva.

"Uvjeren sam da ćemo vrlo brzo morati imati rješenje kada je riječ o izmjenama zakona, koje će tretirati na sličan ili potpuno drugačiji način pristup trošarinama, jer u sredstvima koja se dovode u vezu sa njima budućnost je najvećeg dijela investicijskog zamaha u BiH, ne samo prometne infrastrukture", naglasio je Čović, javlja Srna.

On je dodao da se na pitanju trošarina, te nekih drugih zakonskih prijedloga na razini Federacije BiH pokazalo da se parlamentarne većine prilagođavaju političkoj svakodnevnici iako bi bilo logično da prijedlozi Vijeća ministara ili Vlade Federacije budu usvojeni.

"Mi smo već duže vrijeme izgubili parlamentarnu većinu koju smo uspostavili prije dvije godine i to je nešto što će nas pratiti do narednog izbornog ciklusa, siguran sam do kraja iduće godine, kada ćemo uspostaviti jednu novu parlamentarnu većinu", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, do tada ćemo se morati snalaziti u ovim uvjetima

"To je realnost - netko će to nazvati manjinskom vladom, netko će reći da imamo probleme funkcioniranja pojedinih elemenata političkog suodlučivanja, probleme u strankama", zaključio je Čović.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH 10. svibnja nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedloga zakon o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH.

Ovim zakonskim prijedlozima, koje je već usvojio Dom naroda, bilo je predviđeno povećanje trošarina na gorivo za 15 feninga po litru.

Kopirati
Drag cursor here to close