Razgovor u Mostaru

Čović i Radončić žele reanimirati Izetbegovića

Vijesti / Flash | 09. 03. 2017. u 14:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri SBB-a i HDZ-a BiH, Fahrudin Radončić i Dragan Čović, usuglasili su danas u Mostaru kako je potrebno animirati i potaknuti lidera SDA Bakira Izetbegovića da se stvari u koaliciji ponovno pokrenu.

''Otvorili smo jako puno tema i dotakli se svega onog što je ishodište mogućih konfilkata. Opredjeljenje nam je stabilna BiH'', rekao je medijima nakon sastanka Čović dodavši kako su stranke jednoglasne da im je cilj baviti se europskim putem i pokušati pokrenuti ekonomske tokove.

Čović je istaknuo kako je procjena odnosa dvije stranke te da je on na zavidnoj razini.

''Morat ćemo zajedno pokušati motivirati trećeg partnera da promijenimo koncept rada i da napravimo iskorak'', rekao je Čović i dodao kako su ''izgubili vrijeme na planove koje nisu mogli ispuniti''.

Limitiran razgovor

Radončić je rekao ako su odnosi konkretni i da stranke razgovaraju otvoreno.

''Razgovarali smo kako animirati trećeg koalicijskog partnera da infrastrukturni radovi koje smo obećali građanima počnu i da se posvetimo socijalnim i ekonomskim pitanjima i političkim temama na kojima inzistiraju Hrvati i HDZ'', rekao je Radončić.

Naveo je kako je današnji razgovor bilo limitiran jučerašnjim neuspješnim razgovorom SDA i HDZ.

''Da su jučer napravljeni veći pomaci između njih bilo bi lakše razgovarati. Moramo se potruditi pokrenuti stvari naprijed'', rekao je i dodao kako se ne smije gubiti vrijeme na europskom putu ''iako netko želi da taj put zaustavi''.

Čović je potvrdio da je s Radončićem govorio i o Mostaru te da je ponovio ranije stavove.

Radončić je pak rekao kako je rješenje prvo SDA s HDZ-om približi svoj prijedlog.

''S tim da ćemo nakon današnje odluke vezane za reviziju vrlo ozbiljno analizirati stvari koje SDA bude prihvaćala u ime Bošnjaka. Bitno je da se počnemo ponašali na način da ako nešto ne želimo ponudimo neka rješenja. Očekujem prijedlog SDA'', rekao je Radončić i dodao kako u odnosu sa SDA očekuje više entuzijazma.

Držanje riječi

''SDA ima sve premijere, većinu u svim vladama ali nemamo entuzijazam za koji se borimo i koji tražimo. Mislim da ovo što nam se događa a to da netko ne drži riječ neće biti dobro ni za koga u ovoj zemlji'', rekao je Radončić.

Govoreći o nekim porukama iz SDA da bi se moglo dogoditi da se izbori 2018. godine ne održe, i Čović i Radončić su suglasni kako se to ne može dogoditi.

''Nema ni jednog razloga da ne učinimo sve da se izbori 2018. izbori ne održe. Treba temeljito analizirati sve odluke Ustavnog suda o izborima. Jedna je odluka o Mostaru, jedna o konstitutivnosti naroda'', dodavši kako se slično spekuliralo oko Mostara.

Radončić je rekao kako svaki narod treba birati svog člana predsjedništva.

''Pozvao bih sve da razmišljamo kako da napravimo mehanizam izvanrednih izbora, a svatko tko se zanosi time da neće biti izbora 2018. treba zaboraviti tu avanturu jer izbora će biti'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close