Kina

Čović i Nikolić na velikoj vojnoj paradi u Kini

Vijesti / Flash | 03. 09. 2015. u 05:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana vojna parada povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i pobjede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana, održana je u Pekingu. Paradi je prisustvovalo više od 20 šefova država i vlada, među kojima i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Gost na paradi bio je i predsjednik Rusije Vladimir Putin, dok su Francusku predstavljali šefovi diplomacije Laurent Fabius, SAD, njihov veleposlanik u Kini Max Bakus, a Veliku Britaniju bivši ministar pravosuđa Kenneth Clarke.

Od šefova država Europske unije prisustvovao je samo češki predsjednik Miloš Zeman, dok su ostali najviši gosti bili iz zemalja Azije, Afrike i Južne Amerike, prenosi B92.

U svečanom defileu na Tiananmenu sudjelovalo je više od 10.000 pripadnika kineske vojske i oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država, dok je Peking nadlijetalo 200 borbenih zrakoplova, a mnogi od 500 primjeraka modernog kineskog naoružanja prikazano je prvi put.

Osim parade Čović bi se trebao sastati sa predsjednikom Kine, a potom bi trebao imati bilateralne susrete sa predsjednicima država koji sudjeluju na svečanoj proslavi, te sa kineskim gospodarstvenicima.

Kopirati
Drag cursor here to close