Zasjedanje

Čović: HNS će deklaracijom definirati kakvu BiH Hrvati žele

Vijesti / Flash | 13. 02. 2015. u 13:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sabor daje jasan okvir, ali i obvezu. Ljudi koji jesu dio Sabora imat će vrlo jasnu obvezu da provode deklaraciju Sabora koja će se usvojiti. Tim će se suziti prostor za bitno odstupanje od odluka Sabora u političkom djelovanju onih koje se žele vezati za HNS BiH'', predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH.

Čović je rekao kako će u deklaraciji, koja će se usvojiti 28. veljače u na Šestom zasjedanju HNS-a BiH Mostaru, biti definirano, među ostalim, pitanje unutarnjeg uređenja BiH, zatim pitanja položaja hrvatskog naroda u BiH, socijalne i ekonomske politike te proces euroatlantskih integracija.

Osvrnuo se i na proces formiranja Vijeća ministara BiH, kazavši kako su razgovori o podjeli ministarstava krenuli te da će HDZ BiH, odnosno stranke HNS-a BiH imati tri ministarska i četiri mjesta zamjenika ministara.

''Sljedeći tjedan ćemo dogovoriti resore, odnosno koncept kako će djelovati Vijeće ministara. Razgovori su krenuli dosta korektno i mogu vam reći da ćemo već u utorak ili srijedu imati osnove dogovora. Drugim riječima, čekamo Federalnu vladu. Na istoj osnovi moramo izbalansirati Federalnu vladu da bismo, otprilike, do kraja mjeseca imali taj segment izvršne vlast', rekao je Čović.

Inače, Predsjedništvo HNS-a održalo je danas u Mostaru 18. sjednicu na kojoj su razmatrane pripreme za 6. zasjedanje Hrvatskoga narodnoga sabora.
Na sjednici Predsjedništva analizirani su temeljni dokumenti koji će biti usvojeni na ovom 6. zasjedanju HNS-a.

Naredna sjednica Predsjedništva HNS-a zakazana je za idući petak kad će se konačno potvrditi svi dokumenti koji će se naći na Dnevnom redu 6. zasjedanja HNS.

Prema važećem Statutu HNS-a na zasjedanje su pozvani svi izabrani, izravno i neizravno, hrvatski zastupnici, te imenovani dužnosnici u institucije vlasti na svim razinama.

Tajništvo HNS-a je dalo informaciju kako je do sada stiglo više od 450 potpisanih izjava zastupnika i dužnosnika sa svih razina koji prihvaćaju dokumente HNS-a sa prethodnih pet zasjedanja, a u narednim danima očekuje se još prijava.

Kopirati
Drag cursor here to close