Zaključci sabora

Čović: Federalizaciju BiH ne možemo više sklanjati ispod stola

Vijesti / Flash | 28. 01. 2017. u 17:14 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović rekao je danas u Mostaru da je krajnje vrijeme za reorganizaciju BiH, te da su primarni ciljevi u ovoj godini osiguravanje institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH, izmjenama Izbornog zakona i europski put BiH.

Čović je tijekom zasjedanja HNS-a u Mostaru naglasio da su HDZ BiH i HNS dali obavezu svojim predstavnicima u vlasti da budu usvojeni dokumenti koji će definirati rokove za ovu i narednu godinu kada je riječ i o euroatlantskom putu BiH, ali i njenoj reorganizaciji.

On je napomenuo da je reorganizacija BiH potrebna BiH da više ne bilo talaca loše organizacije, koja ne može odgovoriti nastojanjima u vezivanju sa svijetom kada je riječ o europskim integracijama.

"Nikome više ne smije pasti na pamet da nam 2018. godine bira člana Predsjedništva ili izaslanike u Dom naroda, a onda i izvršnu vlast bez predstavnika Hrvata. Uz osiguranje institucionalne ravnopravnosti primarni zadatak je europski put", naveo je Čović.

On je istaknuo da federalizacija ne znači stvaranje nacionalnih država u BiH, već stvaranje ambijenta u kojem će se osigurati ravnopravnost sva tri naroda na svakom prostoru u BiH i u kojem će biti zaštitićeni najmalobrojniji, i o tome ne treba imati dilemu.

"BiH i danas ima određeni oblik federalizma i ne znam što bi nekome smetala naznaka toga kad on već živi. Od Daytona je prošlo 25 godina i to ne možemo više sklanjati ispod stola. Vrijeme je da racionalizujemo odnose u BiH i istovremeno je zaštitimo od bilo kakvih podjela", rekao je Čović tijekom svog izlaganja na Saboru, koji okupio brojne izabrane dužnosnike iz reda hrvatskog naroda.

On je naglasio da 2017. godina mora do kraja dati odgovor na institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda i da više nema prolongiranja toga.

"Naša instuticionalna ravnopravnost je u našim rukama, i to ne smijemo zaboraviti", poručio je Čović.

On je napomenuo da će sigurno biti i onih kojima se to ne sviđa. "Bit će onih koji smatraju da stranci treba da budu u Ustavom sudu. Ali, naš status zemlje kandidata za ulazak u EU nas obavezuje da preuzmemo odgovornost za našu zemlju", naglasio je Čović.

On je poručio da se moraju spuštati tenzije i pozvao sve Hrvate, posebno mlade, da preuzmu odgovornost i grade svoju BiH prema svojoj mjeri.

"Iskušenja koja imamo oko sebe naglašena su i zbog ambijenta u svijetu. Nigdje se ljepše ne živi nego u svojoj domovini, a ovo je naša domovina. Mi jesmo za modernu europsku BiH u kojoj će Hrvati biti njen dio", poručio je Čović.

On je rekao da su Hrvati preživjeli kao politički narod, zahvaljujući tome što su se organizovali kroz HNS, te pozvao sve na jedinstvo i zbijanje redova, da bi u ovoj godini bili ostvareni prioriteti HNS-a BiH. Čović je ocijenio da politička situacija danas nije kompliciranija nego prije pet godina, te istaknuo da se danas u BiH ne može donijeti nijedna odluka bez predstavnika HNS-a i danas legalni i legitimni predstavnici hrvatskog naroda odlučuju o sudbini svog naroda.

On je napomenuo da se trenutna politička situacija ne smije potcijeniti ni sa bezbjednosnog, ni ekonomskog, demografskog, niti socijalnog aspekta.

"Iz BiH, kao i iz susjednih zemalja, se odlazi. Popis stanovništva pokazao je da su Hrvati širom BiH u manjini. Mi imamo posebnu obvezu prema našim građanima, danas ima onih koji misle da blic aktivnostima mogu narušiti i našu sigurnost i završiti neke stvari koje su ranije započeli", rekao je Čović.

On je rekao i da je ovo godina posebnog iskušenja za hrvatski narod i za predstavnike HNS-a.

"Moramo biti zagovornici usvajanja zakonodavne regulative na svim nivoima koji će pratiti ono za što smo se izborili. Prioritet svih prioriteta će nam biti i prekogranična saradnja naših županija sa županijama u Hrvatskoj. O svim ovim temama ćemo sljedećih nekoliko mjeseci razgovarati i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i njegovim timom ljudi", naveo je Čović.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH i provođenjem odluke "Sejdić-Finci", Čović je naveo da su pri završetku pregovora sa političkim strankama.

"Ova godina na sve navedeno mora do kraja dati odgovor, da se u miru i rasterećni možemo okrenuti reformama", poručio je Čović, koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom HNS-a.

Izabrano novo Predsjedništvo HNS BiH, donosimo imena 26 članova

Na današnjem zasjedanju Hrvatskog Narodnog Sabora BiH izabrani su članovi Predsjedništva HNS BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis. Uz predsjednika HNS BiH Dragana Čovića Predsjedništvo čine:

1.Džoić Vlado, Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
2.Musa Ivan, Hrvatska kršćanska demokratska unija
3.Lovrić Ljiljana, Hrvatska seljačka stranka BiH
4.Barbarić Pero – Pepi, HKDU- HRAST
5.Nakić Milijan, Hrvatska stranka prava dr. A. Starčević BiH
6.Raguž Martin, Hrvatska demokratska zajednica 1990
7.Lozančić Anto, HSS- Stjepan Radić
8.Primorac Stanko, HSP BIH
9.Grabovac Miro Titan, Hrvatska demokratska unija
10.Perić Josip, Hrvatska nezavisna lista
11.Raguž Slaven, Hrvatska republikanska stranka
12.Vasilj Mirko, Čapljinska neovisna stranka
13.Perković Jakov, Hrvatska lista za Livno
14.Krišto Borjana
15.Bradara Lidija
16.Čavara Marinko
17.Ćosić Zdenko
18.Karamatić Mario
19.Češkić Marija
20.Zovko Mato
21.Vidović Radoje
22..Raguž Željko
23.Ćulap Nada
24.Jerković Josip
25.Begić Mladen
26.Cvitanović Ilija

Kopirati
Drag cursor here to close