Veleposlanica SAD-a

Cormack čestitala Čoviću objavu datuma podnošenja zahtjeva za članstvo u EU

Vijesti / Flash | 27. 01. 2016. u 17:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack čestitala je danas tijekom susreta s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem objavu datuma podnošenja zahtjeva za članstvo u Eurospkoj uniji.

Čović je informirao Cormack o napretku i narednim koracima BiH na putu k članstvu u EU, a veleposlanica je izrazila zadovoljstvo napretkom koji je BiH postigla na tom putu kao i uvjerenje da će dobar rad biti nastavljen i u razdoblju koje slijedi.

Sugovornici su se složili da je naredni veliki korak u pravcu euroatlantskih integracija BiH aktivacija akcionog plana za članstvo (MAP), koja podrazumijeva napredak u rješavanju pitanja neperspektivne vojne imovine te Cormack izrazila punu podršku SAD-a ovim procesima.

Čović je u daljem razgovoru informirao veleposlanicu o aktivnostima u kontekstu reforme izbornog zakona, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Veleposlanica je pozdravila politički dijalog koji se vodi oko implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", a posebno odluke Ustavnog suda za Grad Mostar i preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a.

Istaknut je značaj transparentnosti izbornog procesa, kao ključnog faktora demokratizacije društva.

Sugovornici su iskazali i podršku prijedlozima i aktivnostima koji imaju za cilj proširenje strukturalnog dijaloga, kako bi on bio što svrhovitiji te je naglašen značaj pravosudnog sustava za vladavinu prava, a potom i za ulaganja koja su pokretač gospodarskog razvoja.

Zajednička je ocjena da je nužno uložiti dodatne napore na izgradnji racionalnog, efikasnog i neovisnog pravosuđa u BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close