Izgubljeno desetljeće

Clintonov izaslanik za BiH: Država je stagnirala, ovako više ne može!

Vijesti / Flash | 02. 06. 2016. u 06:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Michael Haltzel, nekadašnji specijalni izaslanik američkog predsjednika Billa Clintona za Bosnu i Hercegovinu te bivši vanjskopolitički savjetnik aktualnog potpredsjednika SAD Josepha Bidena, izjavio je u razgovoru za "Avaz" da BiH sebi više ne može priuštiti odgađanje reformi.

Haltzel, inače poznati američki povjesničar te jedan od rukovodećih stručnjaka u Centru za transatlantske odnose pri Sveučilištu "Johns Hopkins" u Washingtonu boravio je sredinom ovog mjeseca u Sarajevu, gdje je sudjelovao na konferenciji o promoviranju američke podrške započetim reformskim procesima u BiH.

''Imam utisak da su zaista svi, od donositelja odluka, preko gospodarstvenika, do običnih građana, shvatili da ova država više nema luksuza da potiskuje realizaciju neophodnih reformi'', kazao je Haltzel.

Istaknuo je da je u BiH, kada je riječ o provođenju reformi, izgubljeno desetljeće, "i to još od neuspjeha usvajanja travanjskog paketa".

''Dok je BiH stagnirala, nekoliko njenih susjeda išlo je naprijed. Hrvatska se pridružila NATO-u i EU. Albanija je postala članica NATO-a. Crna Gora je spremna ući u NATO. Srbija, kako izgleda, čini sve da ide ka Zapadu'', konstatirao je Haltzel.

Potcrtao je da BiH, definitivno, ima budućnost, "ali samo ako po strani ostavi međunacionalne sporove te ako se prihvati ozbiljnog programa, ustavnih, pravosudnih, ekonomskih i zdravstvenih reformi".

Kopirati
Drag cursor here to close