1999.

Clinton u razgovoru s Blairom odbacio mogućnost ubojstva Miloševića

Vijesti / Flash | 09. 01. 2016. u 14:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

New York Times objavio je transkripte razgovora koje su vodili tadašnji britanski premijer Tony Blair i američki predsjednik Bill Clinton u drugoj polovici devedesetih.

Čini se kako su Clinton i Blair njegovali prijateljski odnos, a u seriji privatnih razgovora koji su objavljenji razgovarali su o iznenadnoj smrti princeze Diane, Clintonovoj aferi s Monivom Lewinsky te njegovoj drugoj kampanji za ulazak u Bijelu kuću.

Između ostalog, Clinton i Blair razgovarali su o i nemirima na Balkanu te o ratu na Kosovu koji se odvijao tijekom 1999. godine.

Bill Clinton tada je odbacio mogućnost ubojstva Slobodana Miloševića, kojeg je usporedio s iračkim diktatorom Saddamom Husseinom.

Tadašnji američki predsjednik tijekom NATO bombardiranja bio je otvoren za postizanje sporazuma koji bi Slobodanu Miloševiću omogućio da ostane na vlasti, no bio je sumnjičav oko slanja kopnenih trupa na Kosova jer se bojao kako bi to pogoršalo već postojeće napete odnose s Moskvom.

Za Vladimira Putina rekao je da ima enormni potencijal te da je vrlo pametan i promišljen.

"Kada je riječ o opciji slanja trupa, što ćemo do vraga raditi s Rusijom ako to dovede do sloma naših odnosa", rekao je Clinton.

Kopirati
Drag cursor here to close