glas naroda

Clinton ili Trump: Tko će 'Ameriku učiniti velikom'?

Vijesti / Flash | 11. 04. 2016. u 12:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani SAD imaju više povjerenja u Hillary Clinton, favoritkinju za nominaciju Demokratske stranke na predsjedničkim izborima nego favorita Republikanaca Donalda Trumpa po čitavom nizu pitanja počevši od imigracije, preko zdravstvenog sustava, do imenovanja sudaca Vrhovnog suda, pokazala je najnovija anketa.

Na pitanje koji od dva kandidata bi bio bolji u tome da "Ameriku učini velikom", što je glavno obećanje Trumpa tijekom njegove aktualne predizborne kampanje, Amerikanci su se nešto više svrstali na stranu Hillary Clinton, pokazali su rezultati ankete agencije AP i agencije GfK.

Anketa, međutim, ukazuje i na neke potencijalno problematične teme za Hillary Clinton. Trump je tako u anketi gotovo izjednačen sa njom po pitanju toga kome bi Amerikanci radije povjerili ekonomiju, što građani smatraju jednim od najvažnijih pitanja za tu zemlju. Hillary Clinton po pitanju ekonomije vjeruje 38 posto Amerikanaca, prema 35 posto za Trumpa.

Usprkos tome što generalno preferiraju Hillary Clinton po čitavom nizu pitanja u odnosu na Trampa, samo 20 posto anketiranih Amerikanaca je izjavilo da ona veoma dobro predstavlja njihova stajališta po pitanjima koja su za njih važna, dok se 23 posto izjasnilo da ih ona predstavlja "srednje dobro".

Kad je riječ o Trumpu postotci su puno niži, pa je samo 15 posto Amerikanaca reklo da on veoma dobro predstavlja njihova stajališta po pitanjima koja su za njih važna, dok se za ocjenu "srednje dobro" izjasnilo 14 posto anketiranih, prenosi Tanjug.

U međuvremenu, američki dnevni list The Boston Globe objavio je u nedjelju satiričnu naslovnicu na kojoj prikazuje što bi se moglo dogoditi sa Sjedinjenim Državama ako Donald Trump bude izabran za predsjednika.

List nosi datum 9. travnja 2017. i naslov "Počinju deportacije", najavljujući članke o Trumpovom ispunjenju predizbornih obećanja da će deportirati milijune ilegalnih doseljenika. Ostali članci detaljno skiciraju opasnost trgovinskog rata s Kinom i Meksikom, odbijanje američkih vojnika da ubijaju obitelji terorista, kao i strože zakone o kleveti, usmjerene protiv novinara, prenosi Hina.

The Boston Globe u uvodniku piše: "Vizija Donalda J. Trumpa o budućnosti naše nacije duboko uznemiruje i duboko je neamerička".

Kopirati
Drag cursor here to close