13. godišnjica ubojstva

Članovi Vlade Srbije odali počast ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću

Vijesti / Flash | 12. 03. 2016. u 10:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Vlade Srbije odali su počast ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, povodom trinaeste godišnjice njegovog ubojstva, javlja Agencija Anadolija.

Kod spomen ploče postavljene u dvorištu Vlade, na mestu gde je atentat izvršen, vijenac je u ime aktualnih ministara, položio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi demokratski izabrani premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen je prije 13 godina, na ulazu u zgradu Vlade Srbije, oko 12.30 sati, nakon čega je uvedeno izvanredno stanje u zemlji, koje je trajalo do 22. travnja, a u policijskoj akciji "Sablja" uhićeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo stranačkih dužnosnika, visokih vojnih časnika, nositelja pravosudnih dužnosti i estradnih umetnika.

Kao izvršitelji odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana, što je potvrđivala i činjenica da je planirano da se tog dana potpiše nalog za uhićenje jednog broja pripadnika te kriminalne grupe.

Kao glavni u organiziranju ubistva premijera Đinđića, osumnjičeni su bili nekadašnji zapovjednik raspuštene Postrojbe za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i pripadnici zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, koji su ubijeni 27. ožujka u pokušaju policije da ih uhiti.

Milorad Ulemek Legija bio je u bjegu 14 meseci, ali se predao 2. svibnja 2004. godine i osuđen je na 40 godina zatvora, koliko je dobio i neposredni izvršitelj atentata Zvezdan Jovanović, koji je uhićen za vrijeme akcije "Sablja". Vrhovni sud je potvrdio ove presude u prosincu 2008. godine.

U kolovozu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za sudjelovanje u organiziranju ubojstva. Suđenje im je počelo 22. prosinca 2003. u Okružnom sudu u Beogradu, a 23. svibnja 2007. godine proglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

U obrazloženju presude između ostalog je navedeno i da je ubojstvo Zorana Đinđića političko ubojstvo upereno protiv države, ali politička pozadina ubojstva do danas nije rasvetljena.

Zoran Đinđić bio je jedan od vođa Demokratske opozicije Srbije (DOS) i revolucije "5. oktobar", kojom je sa vlasti zbačen Slobodan Milošević. Iako je DOS prethodno porazio Miloševića i na saveznim i na republičkim izborima, za potvrđivanje pobjede moralo se izaći na ulice 5. listopada 2000. godine.

U siječnju 1997. godine izabran je za gradonačelnika Beograda, iz koalicije "Zajedno", kao prvi nekomunistički gradonačelnik prestolnice Srbije od 1945. godine.

Đinđić je rođen 1. kolovoza 1952. godine, u Bosanskom Šamcu. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a osnovne studije završio je vrlo brzo, za tri i pol godine. Doktorirao je 1979. na Sveučilištu u Konstancu, u Njemačkoj, na temu "Problemi utemeljenja kritičke teorije društva", dok mu je mentor bio jedan od najistaknutijih filozofa druge polovine 20. veka, Jurgen Habermass.

Iza sebe ostavio je suprugu, kćer i sina.

Kopirati
Drag cursor here to close