SPS

Članovi sekte Lev Tahor napustili BiH

Navedene osobe izašle su iz Bosne i Hercegovine prije isteka važenja bezviznog boravka, u vlastitoj režiji, poštujući zakonske odredbe propisane Zakonom o strancima.
Vijesti / Flash | 04. 02. 2022. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinoć je u kasnim večernjim satima, preko graničnog prelaza Deleuša, grupa od 37 stranih državljana napustila Bosnu i Hercegovinu.

Služba za odnose sa strancima objavila je kako se ''radi o državljanima Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale koji su u proteklom periodu izazvali uznemirenost građana, na osnovu tvrdnji da su pripadnici radikalne sekte Lev Tahor''.

Navedene osobe izašle su iz Bosne i Hercegovine prije isteka važenja bezviznog boravka, u vlastitoj režiji, poštujući zakonske odredbe propisane Zakonom o strancima.

Inspektori Službe za poslove sa strancima su svakodnevno vršili operativne provjere i kontrolu navedenih osoba koji su bili smješteni u dva objekta u ulici Meše Selimovića, Istočna Ilidža.

''Naime, strani državljani su u Bosnu i Hercegovinu ušli tijekom studenog 2021. godine po osnovu prava na bezvizni boravak. Služba za poslove sa strancima je izvršila provjere stranih državljana kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije INTERPOL-a. Ostvaren je kontakt s nadležnom policijskom upravom, te je Služba informirana da nije zabilježeno narušavanje javnog reda i mira ili vršenja krivičnih djela od strane predmetnih stranih državljana'', navedeno je.

Dodaje se kako su nadležne sigurnosne agencije su izvršile i dodatne provjere za navedena lica, te nije utvrđeno da isti predstavljaju prijetnju po javni poredak i bezbjednost Bosne i Hercegovine.

''Kako stani državljani nisu prekršili odredbe Zakona o strancima nije bilo osnova za postupanje i izricanje mjere protjerivanja, ili stavljanja pod nadzor u imigracijski centar'', navodi Služba.

Kopirati
Drag cursor here to close