700.000 KM

Članovi povjerenstava HNŽ moraju vratiti naplaćeni novac

Vijesti / Flash | 01. 12. 2015. u 17:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za rad u raznim županijskim povjerenstvima Hercegovačko-neretvanske županije, nakon dugog zastoja, sredinom godine isplaćeno je oko 700.000 maraka.

Nekoliko dana kasnije uslijedila je presuda Općinskog suda, nakon čega je bivši ministar financija HNŽ Samir Hadžihuseinović zatražio ovlaštenje Vlade da se sredstva vrate u proračun.

Nadležan za isplate

Prema ranijim informacijama iz Ministarstva financija, povjerenstva iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša uzele su najviše novca, a neki od članova spomenutih povjerenstava tijekom 2013. i 2014. naplatili su više od 20.000 maraka, piše Oslobođenje.

Borbu za povrat novca svojevremeno je počeo Hadžihuseinović, ali je po njegovom odlasku ova problematika gurnuta u stranu. Hadžihuseinović je prilikom odlaska sa pozicije ministra Skupštinu i Vladu pozvao da se očituju o ovom pitanju, s ciljem da se ovlasti ministar u novom sazivu koji bi time mogao zatražiti povrat županijskog novca. Službeno očitovanje Skupštine i Vlade HNŽ nije uslijedilo.

''Nisam tražio samo očitovanje, nego sam pisanim putem zamolio Županijsko pravobraniteljstvo, kao i Ministarstvo financija da zatraže povrat novca i provedu aktivnost. Dopise sam poslao Skupštini i klubovima stranaka pojedinačno, a s ciljem da sve ne ostane neprimijećeno'', rekao je Hadžihuseinović za Oslobođenje.

U Vladi tvrde da ovaj zahtjev nije zaprimljen u stručnim službama, dok su u Skupštini potvrdili da je zahtjev stigao.

''Bivši ministar financija je dvije godine pričao da je rad povjerenstava nezakonit, odnosno da im se ne trebaju isplaćivati naknade, da bi odjednom svim povjerenstvima pustio isplatu za 2013. i 2014. godinu, pritom ne čekajući novu Vladu.

Nekoliko dana kasnije uslijedila je presuda Općinskog suda, nakon čega je gospodin Hadžihuseinović zatražio ovlaštenje Vlade da se sredstva vrate u proračun. Ako je već sud donio pravosnažnu odluku, onda se zna tko je na potezu, odnosno tko treba izvršavati sudske presude. Skupština za to nema ingerencije'', rekao je predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Špago je konstatirao da je sud u presudi tretirao samo neka, a nikako sva povjerenstva, dodavši da je traženje zakona od bivšeg ministra samo skidanje odgovornosti sa sebe.

''Ni Vlada ni Skupština nemaju što nekome naređivati. Zna se tko je nadležan za uplate'', dodao je Špago, aludirajući na nadležno resorno ministarstvo.

Bivši ministar Hadžihuseinović otkrio je da je tijekom mandata trpio razne prijetnje i ucjene u pogledu neodobravanja isplate naknada članovima povjerenstava. Konstatirao je i da su povjerenstva bila popunjena "odabranim kadrovima", od kojih su neki za sat naplaćivali i po 400 maraka.

Ograničenje

''Trpio sam konstantne pritiske, jer su ta povjerenstva uredno knjižena u Ministarstvu financija, s obzirom na to da su donošene po odlukama Vlade. Svojevremeno sam upozoravao na to, ali niko ni u Vladi ni u Skupštini nije stao iza mene.

Trpio sam policijska isljeđivanja, anonimne prijetnje i prijave i naravno zbog pritiska jednostavno mi nije bilo u interesu da se sam borim protiv vjetrenjača. Sve to su znale i kolege koje me sad optužuju da se perem od odgovornosti. Presuda je kasnila i ukoliko postoji volja, to se lako može vratiti u skladu sa sudskom praksom'', prokomentirao je Hadžihuseinović.

HNŽ se inače susreće sa velikim problemom kada su u pitanju spomenuta povjerenstva. Znatan je broj ministara u Vladi, kao i zastupnika u Skupštini koji su kategorični u tome da povjerenstva pod hitno treba ukinuti, piše Oslobođenje.

Premijer Nevenko Herceg najavio je uspostavu jedinstvenog registra povjerenstava, kao i analizu njihovog rada, odnosno opravdanosti postojanja. Vlada HNŽ nedavno je primanja za rad u povjerenstvima ograničila na 200 KM, što je, svi se slažu, dobra odluka, ali nije i trajno rješenje.

Kopirati
Drag cursor here to close