Zašto i kako?

'Civilima' predstavljen europski upitnik

Vijesti / Flash | 21. 12. 2016. u 11:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za europske integracije (DEI) i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas su organizirali radionicu za organizacije civilnog društva, čiji je cilj bio da se predstavnicima civilnog sektora predstavi Upitnik Europske komisije koji je nedavno uručen BiH, kao i načini na koje civilno društvo može doprinijeti izazovu odgovaranja na Upitnik.

Pomoćnica direktora Direkcije za europske integracije Maja Rimac-Bjelobrk, glasnogovornica DEI-a, Marina Kavaz – Siručić i šefica Odjela za promociju Jesenka Hadžajlija prezentirale su i načine na koje civilno društvo može dati svoje doprinose u tom procesu.

Istaknuto je da s obzirom na to da je cjelokupan proces integriranja u EU, posao ne samo institucija BiH već svih segmenata društva, tako i organizacije civilnog društva u njemu imaju svoju ulogu.

''Sudjelovanje civilnog društva u procesu pristupanja doprinosi boljem razumijevanju potrebnih reformi u BiH od građana'', rekla je Rimac-Bjelobrk.

Putem web platforme e-konsultacije koju je DEI razvila za potrebe konsultiranja s civilnim društvom pretpristupnoj pomoći i platforme e-konsultacije Ministarstva pravde BiH, DEI će cjelokupan Upitnik staviti na raspolaganju organizacijama civilnog društva.

Nakon toga, one odgovore koji budu metodološki prihvatljivi, odnosno, ujednačeni, bit će prevedeni na engleski jezik i skupa s odgovorima bh. institucija bit će dostavljeni Europskoj komisiji.

''Ovo je način na koji civilno društvo uključujemo ne samo u proces odgovaranja na Upitnik Europske komisije nego i u cjelokupan proces integriranja BiH u EU'', zaključila je Kavaz-Siručić.

Upitnik Europske komisije za BiH uručen je 9. prosinca 2016.godine, rok za BiH je šest mjeseci, a, kako je naglašeno, kvaliteta odgovora važnija je od brzine.

Upitniku Europske komisije, koji je BiH dostavio tajnik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, prethodio je dug i zahtjevan put integracija čiji je cilj članstvo u EU.

Jedan od ključnih datuma na europskom putu BiH bio je 15. veljače 2016., kada je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Nakon što je podnesen zahtjev za članstvo i nakon što su ispunjeni svi uvjeti europske agende potrebni za razmatranje aplikacije, 20. rujna ove godine na sjednici Vijeća za opće poslove EU, kojom je predsjedavao delegirani ministar vlade Slovačke Ivan Korčok, zahtjev BiH za članstvo u EU je prihvaćen i dat je nalog Europskoj komisiji za pripremu upitnika.

Korak koji je slijedio nakon toga je dostavljanje BiH detaljnog Upitnika Europske komisije koji sadrži više od 3.500 pitanja.

Ono što prethodi konačnom priključenju EU, jeste ocjena odgovora BiH dostavljenih Europskoj komisiji, koja će dati preporuku Vijeću Europske unije o tome hoće li BiH odobriti status kandidata, a također može utvrditi i datum za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Kopirati
Drag cursor here to close