1-1-2

Čitluk: Zbog nacionalnog ključa načelnik traži preispitivanje imenovanja sudaca

Vijesti / Flash | 12. 11. 2016. u 14:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik općine Čitluk Marin Radišić reagirao je na posljednje odluke Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH o imenovanju sudaca Općinskog suda u Čitluku.

"Podsjećamo Vas da, nakon deset godina velikog zalaganja predstavnika Općine Čitluk i Hercegovačko-neretvanske županije, konačno počinje s radom Općinski sud u Čitluku.

Svoj dio posla vezanog za izbor sudaca okončalo je i Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH. Okončalo, ali na koji način?

Prema posljednjem popisu pučanstva iz 2013. godine na teritoriju općine Čitluk živi 18.400 stanovnika. Nacionalna struktura stanovništva je sljedeća: Hrvati 17.900, Bošnjaci 29 te Srbi 15. Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH je u Općinski sud Čitluk imenovalo četiri sutkinje. Nacionalna struktura je sljedeća: jedna Hrvatica, jedna Srpkinja i dvije Bošnjakinje. Podsjećamo da je prema popisu iz 1991. godine nacionalna struktura pučanstva općine Čitluk bila približno ista.

Gospodo iz Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, ako je i od Vas, previše je....

Ovo reagiranje, između ostalog, ima za cilj i da Vas podsjeti na nekoliko činjenica sa kojima ste zasigurno upoznati bolje i od nas.

Naime, članak 43. Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, kao i članak 82. Ustava Hercegovačko-neretvanske županije te stavak 3. članka 74. Zakona o sudovima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jasno govore o istoj potrebi: sastav sudova treba odražavati nacionalnu strukturu pučanstva u općini.

Ovim putem Vam postavljamo sljedeće pitanje: Kojom odredbom navedenih propisa ste se, između ostalog, rukovodili tijekom donošenja navedenih odluka?", stoji između ostalog u reagiraju načelnika općine Čitluk Marina Radišića.

Kopirati
Drag cursor here to close