parcela ili pašnjak

Čitluk: Hrast u borbi protiv uzurpacije tridesetak hektara državnog zemljišta

Vijesti / Flash | 18. 01. 2016. u 11:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub zastupnika Hrvatskog saveza HKDU-Hrast koji ima 8 vijećnika u Općinskom vijeću Čitluk najavio je napuštanje rada Vijeća ukoliko načelnik općine Ivo Jerkić i dalje ''nastavi zloupotrebom položaja i ovlasti, štiteći kriminalne i nedopuštene radnje, blokirati i opstruirati sve pozitivne procese u našoj općini''.

Kako navode u priopćenju zastupnici Hrasta, ''nedopustivo je i krajnje neodgovorno da načelnik općine još nije pokrenuo krivičnu prijavu protiv petnaestak osoba koji su uzurpirali preko tridesetak hektara državnog zemljišta, dok istovremeno na sve moguće načine blokira preko općinskih službi one građane Brotnja koji poštuju zakonsku proceduru u dodjeli koncesije i koji se nisu odlučili za uzurpaciju''.

''Ove građane koji su prošli određenu i onako kompliciranu zakonsku proceduru, te koji su dobili rješenja od ministarstva poljoprivrede HNŽ-a u kojima se nalaže općinskim službama da naprave parcelizaciju zemljišnih čestica, se opstruira na sve moguće načine. Jedna služba im izdaje dokument da se parcela vodi kao pašnjak, a druga služba im izdaje dokument da se ta ista parcela vodi kao šumsko zemljište''.

''Pristupiti na ovakav politikantski i neodgovoran način ovoj pozitivnoj stvari kao što je dodjela koncesije koja bi trebala biti motor pokretanja gospodarstva u Brotnju preko novih radnih mjesta,punjenja proračuna... je nedopustivo i neshvatljivo, posebno sad kad nam sve veći broj Brotnjaka odlazi u strane zemlje u potrazi za radnim mjestom'', dodaje se u priopćenju.

Zastupnici u priopćenju navode kako građanima koji su do sad potrošili dosta vremena i novca ne preostaje ništa drugo nego pokretanje krivične prijava protiv načelnika i čelnika općinskih službi zbog manipulacije i zloporabe položaja i ovlasti.

Načelniku se nadalje spočitava i opstruiranje pokretanja procesa za donošenje novog regulacijskog plana Bare 1.

Zbog navedenog, klub vijećnika Hrvatskog saveza HKDU – Hrast će na idućoj sjednici OV tražiti da se u roku od 30 dana vrati oteta općinska zemlja u posjed općine i da se uklone ograde, nasadi... i zemljište vrati u prvobitno stanje. Tražit će da se podnesu krivične prijave protiv uzurpatora kojima treba zabraniti svaki pristup uzurpiranom zemljištu i da se zaustavi svaki novi pokušaj uzurpacije državnog zemljišta.

Klub vijećnika će tražiti da se uzurpatorima i članovima njihove uže obitelji onemogući sudjelovanje u redovnoj i zakonskoj proceduri dodjele zemljišta i da se poštuje zakonska procedura neovisno o tome tko je u kojoj stranci.

Vijećnici će tražiti hitno donošenje novog regulacijskog plana Bare 1 i omogućavanje investitorima ulaganja i novih zapošljavanja. Na prvoj ili najdalje drugoj narednoj sjednici mora se osnovati mješovito povjerenstvo od članova oporbe i vlasti koje će utvrditi ima li elemenata za pokretanje krivične prijave protiv načelnika općine Ive Jerkića za zloupotrebu položaja i ovlasti te nanesenu štetu općini Čitluk i građanima Brotnja.

Ukoliko se ne ispune ovi uvjeti, klub općinskih vijećnika Hrvatskog saveza HKDU-Hrast će napustiti daljnji rad u OV Čitluk, stoji na kraju priopćenja za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close