Dron

Čitlučki vatrogasci dobili letjelicu

Vijesti / Flash | 30. 06. 2017. u 14:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ Eugen Ćubela sa suradnicima posjetio je danas Općinu Čitluk te se susreo s načelnikom općine Čitluk Marinom Radišićem, Ivanom Ostojićem, pomoćnikom načelnika iz Općinske civilne zaštite i Silvijom Ostojićem, zapovjednikom Vatrogasne postrojbe Čitluk. Ovom prilikom ravnatelj Ćubela uručio je načelniku Radišiću bespilotnu letjelicu, DJI Phantom 4 , koja će biti dopuna postojećim resursima Vatrogasne postrojbe Čitluk.

Donirana letjelica čitlučkim vatrogascima bit će od pomoći prilikom ranog otkrivanja požara, njegovom lociranju, samoj procjeni požara, otkrivanju izvora požara, ali i u procjeni smjera kretanja požara, procjeni najugroženijih područja i samim time i vrijedan izvor informacija za daljnje upute na samom požarištu. Također, snimajući požarište iz zraka vatrogasci će jednostavnije pronaći žarišta koja su aktivna i koja treba gasiti.

Uz razgovor o dosadašnjoj suradnji i doniranoj opremi na današnjem sastanku razgovarano je i o aktualnim problemima vatrogasaca i mogućnostima izgradnje novog vatrogasnog doma u Čitluku, navedeno je na stranici Općine Čitluk.

Podsjetimo, radeći na modernizaciji vatrogasne opreme na području HNŽ početkom 2015. godine Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ, Vatrogasnoj postrojbi Čitluk donirala je višenamjensko vatrogasno vozilo.

Hercegovačko-neretvanska županija jedna je od najugroženijih županija po pitanju požara otvorenog prostora. Svake godine štete prouzrokovane požarima mjere se u milijunima KM a uporabom dronova želi se doprinijeti prevenciji požara na otvorenom prostoru.

Budući da su intervencije čitlučkih vatrogasce posebno učestale u ljetnim mjesecima valja ponoviti upozorenje Vatrogasne postrojbe Čitluk upućeno građanima. U upozorenju se navodi da je zbog izrazito velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre odnosno korištenje plamena na otvorenom prostoru u sezoni povećane opasnosti koja traje od 1. svibnja do 31. listopada.

Iz Vatrogasne postrojbe Čitluk napominju da su za odgovorne, ako uslijed paljenja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, predviđene visoke novčane kazne, kao i kaznena odgovornost.

Kopirati
Drag cursor here to close