Izetbegović

Cilj popisa nije bio da Bošnjaka bude više od 50 posto

Vijesti / Flash | 05. 07. 2016. u 12:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cilj ubrajanja 196.000 ljudi koji godinama žive u inozemstvu u stalno stanovništvo BiH nije bio da Bošnjaka bude više od 50 posto u BiH već da se ne dopusti da Bošnjaci budu izbrisani kao narod u RS i svedeni na manjinu prvo vojnim, a zatim mirnodopskim metodima, rekao je u intervjuu za Glas Srpske bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

''To je najlegitimniji mogući cilj, za koji bi Srbi trebali imati razumijevanje, jer su kroz svoju povijest bili više puta izloženi nasilju i progonima", rekao je Izetbegović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH kaže kako je problematiziranje popisa isforsirano i da se time kreira nepotreban problem.

"Evidentno je da neslaganja postoje, ali se nadam da neće eskalirati u krizu. Statistika je stvar struke, a ne tržnica na kojem se političari mogu cjenkati", naglasio je Izetbegović i dodao da je BiH imala rok, koji je postavila EU, kao i zakonski okvir unutar kojeg je nadležna institucija donijela odluku.

"Postoje zakonski mehanizmi kojima se ta odluka može eventualno osporiti. Međutim, jednostrano odbijanje popisa zato što se netko ne slaže s brojevima i postotcima je krajnje neozbiljan pristup", istaknuo je i poručio kako neće podržati zahtjev RS da bude poništena odluka o popisu i produžen rok za objavu rezultata.

"Nadam se da će se vlasti RS suzdržati od jednostranih poteza i reagirati razumno", rekao je Glasu Srpske Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close