Senatski izvještaj

CIA provodila 'brutalne' istrage nad osumnjičenim teroristima

Vijesti / Flash | 09. 12. 2014. u 18:27 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

CIA je provodila "brutalne" istrage nad osumnjičenim teroristima u godinama nakon napada na SAD 11. rujna 2001., navodi se u izvještaju američkog Senata.

U sažetku izvještaja senatske Komisije obavještajne službe navodi se da je CIA pogrešno navodila Amerikance na zaključak o efikasnosti "pojačanih istraga", prenosi BBC.

U izvještaju se navodi da je istragama loše rukovođeno i da su prikupljene informacije bile nepouzdane, prenosi BBC.

Predsjednik Obama ranije je izjavio da su takve tehnike ispitivanja ravne mučenju, javlja Fena.

Izvještaj senatske komisije proteže se na više od 6.000 stranica i prikazuje golemu količinu dokaza, ali se još vodi kao povjerljiv i objavljen je samo sažetak na 480 stranica.

Objava izvještaja je odgađana u jeku neslaganja u Washingtonu oko toga što bi se trebalo objaviti u javnosti.

Predsjednik Barack Obama prekinuo je CIA-in program istraga kada je preuzeo dužnost u 2009.

''Ove tehnike su u velikoj mjeri ukaljale ugled Amerike u svijetu'' izjavio je Obama u jednom priopćenju, obećavši da će učiniti sve da se one nikada više ne koriste.

''Nijedna nacija nije savršena'', dodao je on. "Međutim, jedna od snaga Amerike je naša spremnost da se otvoreno suočimo s našom prošlosti, da se suočimo s našom nesavršenošću i promijenimo se da bi se popravili", nastavio je on.

On je u ovoj godini izjavio da su po njegovom mišljenju metodi koji su se koristili tokom ispitivanja zatočenih pruipadnika al-Qaede ravni mučenju.

Tokom mandata predsjednika Georgea W. Busha u CIA-inoj operaciji protiv al-Qaede - intrerno poznatoj pod nazivom Izručenje, hapšenje i ispitivanje - skoro stotinu osumnjičenih terorista držano je u "crnim rupama" izvan SAD-a.

Oni su ispitivani korištenjem metoda kao što su utapanje glave u vodu, šamaranje, ponižavanje, izlaganje hladnoći i lišavanje sna.

Kopirati
Drag cursor here to close