Odluka Senata

CIA-ine metode ispitivanja postaju javne?

Vijesti / Flash | 04. 04. 2014. u 08:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor američkog Senata za obavještajne službe glasao je danas za skidanje oznake povjerljivosti s dugo očekivanog izvještaja o korištenju brutalnih metoda ispitivanja Središnje obavještajne agencije (CIA) koje su kritičari usporedili s torturom.

Senatorica iz redova demokrata Dianne Feinstein koja predsjedava Odborom, rekla je da je s 11 glasova za i tri protiv skinuta oznaka povjerljivosti s, onog što je ona nazvala "šokantnim rezultatima istrage o praksi CIA-e "tijekom mandata republikanskog predsjednika Georgea Busha, prenijela je agencija Reuters.

Glasanje da se skine blokada s rezimea i preporuka izvještaja od 6.200 strana je okršaj Feinsteinove, bez presedana, s CIA-om i dat će svijetu "prvi javni pogled" na sistem ispitivanja i pritvora u razdoblju nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine.

''Izvještaj otkriva brutalnost koja stoji u oštroj suprotnosti s našim vrijednostima kao narodom. To je kronika 'mrlje' u našoj povijesti koji nikada ne smije biti dozvoljena da se ponovi. To nije ono što Amerikanci rade", izjavila je Feinstein novinarima nakon što je Odbor glasao iza zatvorenih vrata, prenosi Tanjug.

Međutim, proći će nedjelje, ako ne i duže, dok bilo koji od dokumenata ne dobije svjetlost dana, dodaje Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close