Raspad

Čexit: Češka će slijediti Britaniju

Vijesti / Flash | 24. 02. 2016. u 12:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češka bi mogla slijediti Britaniju ukoliko se na referendumu o Europskoj uniji Britanci odluče na izlazak, rekao je češki premijer Bohuslav Sobotka povećavši time strah od domino efekta, piše britanski Telegraph.

Češki premijer rekao je da bi moglo doći do "čexita" ove srednjoeuropske države koja je u EU primljena 2004. godine. Odluka Bruxellesa da brojne članice EU prisili na prihvaćanje kvota o izbjeglicama u mnogim je zemljama izazvala bijes. Tri petine Čeha u anketi provedenoj u listopadu 2015. reklo je kako nisu zadovoljni Europskom unijom, a čak 62 posto bi ih glasovalo za izlazak na eventualnom referendumu.

"Ukoliko Britanija napusti EU, slične debate možemo očekivati kroz nekoliko godina", rekao je Sobotka. Dodao je kako bi izlazak Češke mogao izazvati brojne ekonomske i sigurnosne probleme te ponovo ojačati utjecaj Rusije.

Takav postupak, rekao je češki premijer, predstavljao bi "apsolutnu negaciju događaja nakon 1989. godine" kada je Čehoslovačka odbacila Sovjetski savez.

Upravo zbog brojnih kriza mnogi upravo 2016. godinu smatraju kao ključnom godinom koja će pokazati kakva je budućnost europskog projekta.

S druge strane, pridruživanje Europskoj uniji više nije "san kakav je bio u prošlosti" za balkanske zemlje, kako je konstatirao Aleksandar Vučić.

"Europska unija izgubila je svoju magičnu moć. Želimo se pridružiti, ali to nije više san kakav je bio ranije. Kad 50 posto Britanaca kaže da želi izaći, to ostavlja efekt", rekao je Vučić u Londonu.

Kopirati
Drag cursor here to close