Odbjegli

Četvorka poručje SDA da neće ići tako lako...

Vijesti / Flash | 30. 12. 2016. u 09:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najkasnije do polovine januara naredne godine vrh SDA nastojaće pronaći rješenje kada su u pitanju zahtjevi "odmetnute četvorke", zastupnika prema samom rukovodstvu stranke i sređivanje odnosa,potvrdio je za Nezavisne novine Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA i glavni pregovarač sa Senadom Šepićem, Šemsudinom Mehmedovićem, Salkom Sokolovićem i Sadikom Ahmetovićem.

Podsjetio je kako je SDA formirala Radnu grupu za pregovore, koja već radi u punom kapacitetu.

"Na posljednjem sastanku s ovim zastupnicima dogovorili smo da ćemo sve staviti na papir i da ćemo na kolegiju SDA svaku točku razmotriti i vidjeti što je realno, što je moguće da se prihvati i riješi. Rukovodstvo SDA će požuriti s ovim", poručio je Osmanović, navodeći da je pred strankom mnogo "ozbiljnih poslova, ekonomskih i političkih problema u državi".

Nezavisne novine navode kako je zanimljivo da je dan ranije šef stranke Bakir Izetbegović najavio da odnos SDA prema svima u četvorki neće biti jednak.

"Nije to odmetnuta četvorka, mi imamo stalni kontakt i trudimo se vratiti naše ljude. Ali nisu svi jednaki po zaslugama, ratnim i poratnim, po izjavama i njihovoj ukorijenjenosti u bazu SDA. Zato naš odnos prema svima neće biti jednak", poručio je Izetbegović, dodajući da rukovodstvo SDA s njima ipak neće razgovarati "o ultimatumima vezanim za Kongres".

Na ovaj način Izetbegović je, navode banjalučke novine, bez sumnjeporučio da s pojedincima želi izgladiti odnose, a s drugima, pak, ne, što svakako implicira i na mogućnost utjecanja i na same međusobne odnose četvorke.

Ipak, sudeći prema posljednjem reagiranju ovih zastupnika, oni će u svemu ostati jedinstveni i zajedno do kraja.

"Ovakva skandalozna izjava samo potvrđuje opravdanost naše borbe i zalaganja za političke principe, o kojima javno govorimo. Nije prvi put da predsjednik stranke iznosi neutemeljene i paušalne stavove o našem djelovanju, ali ova izjava je sramotna provokacija koju ne smijemo prešutjeti. Pozivamo predsjednika Bakira Izetbegovića da javno povuče ovakve teške kvalifikacije, ili neka javnosti kaže što konkretno i kojim našim potezom smo do sada pravili probleme stranci ili državi? Što je to štetno za SDA ili državu BiH što smo mi učinili dosad?", navela je četvorka u svojoj reakciji.

Kopirati
Drag cursor here to close