Zenica

Četiri dana blokade autobuske stanice: Radnici najavljuju štrajk glađu

Prema riječima Huse Sarvana, predsjednika Sindikata ovog poduzeća, na ovaj korak radnici su se odlučili zbog nedostatka goriva za rad, jer im dobavljači više ne žele isporučivati gorivo bez prethodne uplate novca.
Vijesti / Flash | 03. 01. 2020. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici JKP Zenicatrans - Prevoz putnika Zenica već četvrti dan pod blokadom drže Autobusku stanicu Zenica. Nema polazaka niti prijema putnika sa stanice.

Prema riječima Huse Sarvana, predsjednika Sindikata ovog poduzeća, na ovaj korak radnici su se odlučili zbog nedostatka goriva za rad, jer im dobavljači više ne žele isporučivati gorivo bez prethodne uplate novca. Podsjetimo, račun poduzeća blokiran je od Kantonalnog poreznog ureda Zenica, kojem se duguje oko četiri milijuna KM glavnice.

Za danas u 13 sati se očekuje održavanje vanredne tematske sjednice Gradskog vijeća Zenica o stanju u Zenicatransu ukoliko se sakupi dovoljan broj vijećnika (bar 16) da prisustvuje sjednici. Održavanje sjednice su inicirali iz Kluba vijećnika SDP-a.

''Ukoliko ne riješe problem, ukoliko nam ne pomognu, radnici Zenicatransa idu u radikalnije mjere. Jedna od njih je štrajk glađu u koji ćemo stupiti 4. siječnja. Ako budu riješili pozitivno neke stvari po poduzeće, mi možemo u roku od pet minuta početi raditi'', izjavio je Sarvan.

Darmin Terzić, direktor poduzeća, očekuje održavanje vanredne tematske sjednice GV-a na kojoj bi se razmatrale hitne interventne mjere koje se trebaju poduzeti da se odblokira račun i preduzeće počne raditi. Tvrdi  da Zenicatrans, kao dužnik, nije u istim aršinima za Poresku upravu, kao sarajevski Gras, “koji je dužan 130 milijuna maraka prema Poreskoj upravi i 30 milijuna Upravi za neizravno oporezivanje, a koje nitko iz države nije blokirao”.

Gradsko vijeće je na redovnoj sjednici u rujnu izglasalo zaključak da Gradska uprava, iz rebalansa proračuna za 2019. godinu, četiri mjeseca tom prouzeću doznačuje po 150.000 KM, te da im uplati i jednokratnu tranšu od 400.000 KM. Do realizacije nikada nije došlo, jer rebalans gradskog proračuna nije ni rađen, prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close