Stručni tim

Četiri čovjeka koja će činiti pravni tim BiH u tužbi protiv Srbije

Vijesti / Flash | 18. 02. 2017. u 16:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina odvjetnika i pravnih stručnjaka, u sastavu David Scheffer iz SAD-a, Phon van den Biesen iz Nizozemske, Francuz Alain Pellet te Talijan Paolo Palchetti, najvjerovatnije će biti u sklopu stručnog tima koji će zastupati Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim sudom pravde u predmetu BiH protiv Srbije.

Kako je potvrdila za Avaz Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode, četiri nabrojana pravnika su već duže vrijeme involvirani u pisanje zahtjeva oko cijele revizije, što znači da će samim time ući u stručni tim koji će zastupati BiH.

''Treba sačekati da Međunarodni sud pravde prihvati naš zahtjev za reviziju, a onda se pravni tim sastaje. Međutim, do tog trenutka će proći godine. Ono što je sigurno je da su David Scheffer, Phon van den Biesen, Alain Pellet te Paolo Palchetti uključeni u pisanje zahtjeva, što znači da će sasvim sigurno u budućnosti biti dio ekspertnog tima, koji će biti proširen'', kazala je Memišević.

Inače, David Scheffer je američki pravnik koji će biti na čelu pravnog tima koji zastupa BiH. Svojevremeno je obnašao dužnost prvog veleposlanika SAD-a za pitanja ratnih zločina, a na tu je poziciju, upravo zbog ratnih događanja u BiH, imenovan tijekom drugog predsjedničkog mandata Billa Clintona.

Nizozemski odvjetnik Phon van den Biesen bio je zamjenik glavnog zastupnika BiH u prvom procesu protiv Srbije.

Od kraja 1993. pa do veljače 2007. godine bio je zastupnik Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u sporu protiv Srbije, za genocid počinjen u ratu u BiH.

Alain Pellet, rođen 1947. godine u Parizu, predavao je Javno međunarodno pravo na Sveučilištu Quest Nanterre La Defene u Parizu.

Bio je na čelu UN-ovog povjerenstva za Međunarodno pravo 1997. godine, a od 1990. do 2011. bio je njezin član.

Paolo Palchetti je od 2011. godine redovni profesor na Sveučilištu Macerata, gdje predaje Međunarodno pravo. Na sveučilištu je koordinator doktorskog studija i potpredsjednik dodiplomskog studija.

Kopirati
Drag cursor here to close