Dan rs

Čestitka iz RS: Ljudska prava, ustavnost i paralela s BiH

Vijesti / Flash | 09. 01. 2017. u 08:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Strateški i trajan interes Republike Srpske i Bosne i Hercegovine je neophodnost da se pažnja usmjeri na razvoj realnog sektora, zapošljavanje i poboljšanje standarda naših građana'', ocijenio je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović.

Naveo je i da "svi Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali građani u RS-u imaju zajamčena i zaštićena ljudska prava i slobode, u skladu s međunarodnim standardima i uživaju punu nacionalnu ravnopravnost i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa''.

''Potrebno je raditi na jačanju vladavine prava i socijalne pravde, poštivanja ustavnosti, zakonitosti i zaštite kolektivnih i individualnih prava i sloboda'', istaknuo je Čubrilović i čestitao Dan RS-a, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Tvrdi i kako se i ovogodišnjim praznovanjem "potvrđuje volja i odlučnost organa, institucija, nevladinih organizacija i građana RS-a da se 9. siječnja, kao trajna povijesna i politička činjenica, obilježava na dostojanstven način, prihvaćen i podržan od njezinih građana''.

Naglasio je i da je "unapređivanje odnosa i suradnje moguće sa svima onima koji prihvaćaju RS-a kao ravnopravan, jedinstven i nedjeljiv državnotvorni entitet u Bosni i Hercegovini, uz uspostavljanje specijalnih paralelnih odnosa sa susjednim državama i sporazuma s državama i međunarodnim organizacijama''.

Čubrilović smatra i kako je pitanje demografske politike ključno za RS i da mora biti ugrađeno u sve akcijske planove i sektorske politike.

''Naš interes je da ojačamo RS te da se dogovorom, kompromisom i uz puno povjerenje, stvori mogućnost da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna, moderna i demokratska država i da kao takva sudjeluje u europskim integracijama'', zaključio je predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close