Izazvao negodovanje

Češka: Predsjednik Klaus amnestirao 7.500 zatvorenika

Vijesti / Flash | 04. 01. 2013. u 13:16 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Češke Vaclav Klaus amnestirao je 7.500 zatvorenika povodom 20 godina od raspada Čehoslovačke, što je naišlo na žestoku kritiku političkih partija.

Amnestija se odnosi na trećinu svih zatvorenika u Češkoj, zbog čega je odluka Klausa, koja je najavljena u njegovom novogodišnjem obraćanju stanovništvu, izazvala negodovanje političkih protivnika. Amnestija se odnosi i na osobe koje su osuđene zbog korupcije, kritikuje opozicija.

Veći broj amnestiranih su osobe koje su osuđene za manja kaznena djela kao što je neplaćanje alimentacije ili osobe koje su u pritvoru zbog sprečavanja sprovođenja sudske odluke.

Klaus je odluku o amnestiji, u izjavi listu MF Dnes, obrazložio time da se radi o znaku pomirenja i opraštanja.

Inače Klaus, kojem ističe drugi mandat na mjestu predsjednika Češke 7. ožujka, prvi put je donio odluku o kolektivnoj amnestiji. Do sada je samo izrekao pojedinačne odluke amnestije.

Socijaldemokrate Češke kritizirale su predsjednika jer će niz poznatih osoba osuđenih za djela korupcije i gospodarskog kriminala ostati nekažnjeni.

Šefa države kritizirala su i dva favorita na idućim predsjedničkim izborima Jan Fišer i Miloš Zeman, koji su ocijenili da ne podržavaju kolektivnu amnestiju.

Ministar financija Miroslav Kalousek zatražio je da se pravo na amnestiju u potpunosti izbaci iz Ustava.

Na drugoj strani je šef češke diplomacije Karel Švarcenberg koji je pozdravio odluku Klausa ističući kako je ona ispravna imajući u vidu da su zatvori prenatrpani.

Kopirati
Drag cursor here to close