izbjeglička kriza

Češka odbija ilegalne i mislimanske imigrante

Vijesti / Flash | 01. 02. 2016. u 10:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Češke Miloš Zeman odbio je prihvaćanje izbjeglica ne samo po nacionalnim kvotama, već i dobrovoljno davanje azila, jer bi se po njegovoj ocjeni moglo dogoditi da Češka tako primi više izbjeglica nego što traži Europska unija, piše Beta.

"Ne kažem da trebamo odbijati imigrante. Kažem da trebamo odbijati pod a) ilegalne imigrante i b) muslimanske imigrante. Dok premijer smatra da ne trebamo primati na osnovi kvota već dobrovoljno. Što je, iskreno rečeno, isto. U ekstremnom slučaju bi se čak moglo dogoditi da ih primimo više nego što nam nalažu kvote", kazao je Zeman za današnje izdanje tjednika Tiden.
Češki predsjednik više puta je do sada ponavljao da je ilegalni imigrant svatko tko nije zatražio azil u prvoj sigurnoj zemlji, što je Turska. Sve izbjeglice koje nisu tražile azil u Grčkoj, već su nastavile prema Njemačkoj, bez kompromisa će vraćati sa čeških granica.

"Ja nikog ne vrijeđam kada citiram islam, kada citiram konkretnu suru. Dovoljno je da pročitate Kuran da vidite da je ta sura citirana ispravno. To nije uvreda kada citirate idejne osnove nekoga s kim se ne slažete... tako da nisam primijetio da sam nekoga uvrijedio. Ubojice, teroriste ne možete uvrijedite", negirao je Zeman optužbe da islamofobno izjednačava muslimane s teroristima.

Zeman je za glavni kriterij po kome bi trebalo donositi sudove o imigrantima i izbjeglicama naveo njihovu sposobnost asimilacije u novo društvo.

"Znate dobro da sam vrlo izrazito podržavao vijetnamsku zajednicu. Uspjeli su sjajno integrirati u naše društvo. Znači sudimo o pojedincu ili o cijeloj zajednici ima li tu sposobnost asimilacije ili ne", rekao je Zeman.

Češki predsjednik izjavio je da sada i Europa priznaje da je on bio u pravu ne samo u stavu prema izbjegličkoj krizi već i oko ekonomskih sankcija Rusiji.

"Europa mi ne daje za pravo samo oko izbjegličke krize već i oko ukidanja sankcija Ruskoj Federaciji. Ne znam da li ste primijetili da je francuski ministar gospodarstva rekao da bi mogle biti ukinute sredinom ove godine. A Francuska je dovoljno jaka zemlja da se njeno mišljenje uzima u obzir", kazao je Zeman.

Kopirati
Drag cursor here to close