Krizni stožer

Čerkez: Moguća zabrana nargila u Federaciji BiH

''Ti objekti će moći da se bave ugostiteljstvom ali neće vjerojatno moći pružati uslugu konzumacije nargila. Pratit ćemo narednih dana da li se mjere poštuju", zaključio je Čerkez.
Vijesti / Flash | 20. 08. 2020. u 17:33 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imamo pad sedmodnevne incidence u Kantonu Sarajevo i Bosanskopodrinjskom kantonu, ali je u porastu broj zaraženih u tri kantona, kazao je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa, govoreći o epidemiološkoj situaciju u Federaciji BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

"Radi se o Posavskom, Kantonu 10 i Zapadno-hercegovačkom kantonu. Dosad je u FBiH urađeno 107 tisuća testova, 10.250 je potvrđenih slučajeva COVID-19, a 257 umrlih. Opći trend je da bilježimo nižu incidencu", kazao je Musa na konferenciji za medije u Sarajevu.

Istaknuo je da je Federacija BiH na nekoj ivici kada treba pratiti veću kontrolu i pomno pratit razvoj situacije.

Član Kriznog stožera Ministarstva zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je kako ukupni podaci pokazuju da je epidemiološka situacija u FBiH sve vrijeme bila pod kontrolom bez obzira na mali broj epidemiologa i drugih zdravstvenih radnika koji su bitni za ovakve pandemije.

Naglasio je da su u Federaciji BiH produžene mjere koje su donesene u prethodnom razdoblju "kako bi jesen dočekali malo mirnije".

Čerkez je kazao i kako Federacija bilježi importe, odnosno uvezene slučajeve zaraze, iz Republke Hrvatske, s mora, i ljudi zaraženih u diskoteci u Makarskoj.

"Ipak, ranije smo rekli da pandemija nema granica jer smo imali i ogroman importiranih slučajeva iz Srbije, točnije Sandžaka. Jesen će za nas svakako biti izazov", rekao je Čerkez, dodajući kako je pojačani inspekcijski nadzor na razini kantona doprinjeo malo boljem stanju.

Osvrnuo se i na rad nargila barova, napominjući kako se na tim mjestima u velikoj mjeri ne poštuju mjere.

"U narednih desetak dana ili za dva tjedna donijet ćemo odluku da li ćemo onemogućiti ove djelatnosti. Ti objekti će moći da se bave ugostiteljstvom ali neće vjerojatno moći pružati uslugu konzumacije nargila. Pratit ćemo narednih dana da li se mjere poštuju", zaključio je Čerkez.

 

Kopirati
Drag cursor here to close