Vaganje odluke

Cerić: Vrijeme je slobodnog i nezavisnog u Predsjedništvu

Vijesti / Flash | 04. 05. 2014. u 10:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da je funkcija člana Predsjedništva važna i utjecajna i može pokrenuti mnoge stvari naprijed, posebno na planu međunarodne afirmacije države, ali i na domaćem planu član Predsjedništva može i treba biti faktor spajanja različitosti i promotor jedinstva za opće dobro svih'', izjavio je umirovljeni eisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić za Al Jazeerau govoreći o mogućoj kandidaturu za člana Predsjedništva.

Na pitanje na koji dio glasačkog tijela računa, Cerić je rekao kako ne može odgovoriti ''pošto se još nije odlučio''.

''Ali, mogu kazati da cijenim slobodne i nezavisne pojedince koji će, uvjeren sam, donijeti prevagu na sljedećim izborima'', rekao je Cerić.

Kaže kako većina ljudi s kojima je razgovara misli da je vrijeme da se ponudi slobodna i nezavisna politička alternativa koja bi objedinila slobodne i nezavisne pojedince, organizacije i institucije ka zajedničkom cilju moralne obnove društva i jačanju državnosti Bosne i Hercegovine.

''Otuda se pojavila i ideja o slobodnom i nezavisnom predsjedničkom kandidatu u Bošnjaka'', rekao je Cerić i dodao kako su njegova prednost i bogatstvo njegovo znanje o vjeri i moralu.

''Zbog toga, nije primjereno da se 'pripadnike ostala dva naroda' optužuje za netoleranciju prema mojoj vjeri i moralu, kao i mojoj profesionalnoj pozadini. Nisam čuo nijednu ružnu riječ ni od jednog pripadnika iz ostala dva naroda u vezi s tim pitanjam. Na kraju krajeva, zna se da Bosna i Hercegovina nije teokratska, već demokratska država, a to znači narod bira svoje zastupnike iz različitih slojeva društva. Ti narodni zastupnici koji mogu, ali ne moraju, imati vjersko znanje i uvjerenje donose zakone po kojima se upravlja državnim poslovima, a budući da u Bosni i Hercegovini vlada pozitivni sekularizam'', rekao je Cerić Al Jazeerai.

Kao motiv za razmišljanje o političkom angažmanu, Cerić je rekao kako je prvi i najvažniji motiv osjećaj dužnosti prema domovini.

''To je da učinim sve što je u mojoj moći da našoj djeci, našim unucima bude bolja i sigurnija budućnost, da žive u slobodi od straha i siromaštva. Osjećam da je moguće teško stanje u društvu i državi mijenjati nabolje sa iskrenom namjerom, kvalitetnim znanjem i vrijednim radom'', rekao je Cerić.

Kopirati
Drag cursor here to close