U interesu Bosne

Cerić pozvao Bošnjake u Turskoj da glasuju za Davutoglua

Vijesti / Flash | 06. 06. 2015. u 10:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafe Cerića, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, uputio je otvoreno pismo turskim građanima porijeklom s Balkana u kojem je ih je pozvao da na izborima, koji se u Turskoj održavaju u nedjelju, 7. lipnja, svoj glas daju aktualnom premijeru Ahmetu Davutoglu i Stranci pravde i razvoja (AKP).

Cerić navodi kako Davutogluova proklamirana politika "zero-conflict" sa susjedima sada ima smisla više nego ikada, te da njegova briga za Balkan nikad nije bila potrebnija nego što je danas.

"Dragi moji, glasajte za AKP, zato što je Turska s tom strankom za kratko vrijeme napravila velike povijesne iskorake u pravcu demokracije, ekonomskog razvoja i socijalne pravde. U roku od jedne dekade, Turska je zahvaljujući AKP, na čelu s karizmatičnim liderom Redžepom Tajjipom Erdoganom, napravila veliko čudo, koje cijeli svijet poštuje, posebno muslimanski svijet.

No, taj put progresa Turske nije završen i zato treba podržati AKP da završi započeti posao uspravljanja jake i stabilne Turske, koja kao takva može biti garant mira i stabilnosti kako u regiji tako i u svijetu. Zastoj na tom putu može biti jako štetan ne samo za Tursku, već i za cijelu regiju, uključujući i Balkan", poručuje Cerić.

Dalje navodi kako je u "interesu Bosne ekonomski jaka i politički stabilna Turska, posebno u odnosu na Europu, jer muslimanima mnogo više treba kredibilna Turska u Europi nego u muslimanskom svijetu".

"Bosna je europska zemlja koja mora uskladiti svoja politička razmišljanja s europskim standardima, pa je, stoga, važno da Bosna bude, isto tako, jaka i stabilna država, koja je u stanju da se nosi s izazovima 21. stoljeća. Stoga, Bosni je prevažno da ima prijatelja kao što je Turska koja, isto tako, teži da ostvari ravnopravan status u zajednici europskih država. Mi mislimo da je to moguće uz snažnu partiju kao što je AKP, koja, posebno u ovim povijesnim okolnostima, ne smije izgubiti korak na putu mira i stabilnosti u regiji i svijetu", stoji u pismu reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafe Cerića.

Kopirati
Drag cursor here to close