Komšiluk

Cerić opalio po Hrvatskoj: Primali su novac za izbjeglice iz BiH

Vijesti / Flash | 08. 02. 2017. u 09:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvatska bi htjela da je Bosna voli i poštuje, ali joj ne uzvraća ni svoju ljubav ni svoje poštovanje; htjela bi da Bosnu štiti od opasnosti drugih, ali je sama stalno ugrožava; htjela bi Hrvatska da u Bosni ima sigurnog saveznika, ali stalno narušava to savezništvo; htjela bi da Bosna bude nezavisna i 'emancipirana' država, ali joj stalno podmeće klipove u noge'', napisao je nekadašnji čelnik Islamske zajednice u BiH, trenutni predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić.

Naime, Cerić je oštro je kritizirao izjavu Nike Pinter, članice tima Vlade Republike Hrvatske za slučaj Prlić i voditeljice ureda u Mostaru za pomoć progonjenim braniteljima pri HNS-u, koja je u intervjuu za Večernji list kazala da se "procesuiranjem bosanskohercegovačkih Hrvata želi ostvariti ono što Armija BiH nije uspjela u ratu".

''Predsjednik Alija Izetbegović je govorio da je za Bosnu povoljna situacija kad je njen komšija Srbija vojno slab, a njen susjed Hrvatska demokratski jak. Pretpostavljam da ima onih koji su zaduženi da u ime Bosne prate koliko je danas Srbija vojno jaka, ali sigurno je da nije jaka kao što je bila početkom devedesetih kada je izvršila agresiju na nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. Međutim, nas u Bosni više brinu slabosti hrvatske demokracije, slabosti koje prate hrvatsku politiku oko Bosne'', napisao je Cerić i dodao je da "gospođa Nika Pinter ima pravo na svoje mišljenje, ali nema pravo optuživati Bošnjake i Armiju Bosne i Hercegovine za sve hrvatske političke frustracije".

''Možda me lik gospođe Pinter ne bi toliko ni uznemirio da nije lika Dragana Čovića, koji na obilježavanju dana Herceg-Bosne ovako reče: "U Den Hagu se u slučaju šestorice bivših dužnosnika Hrvata iz BiH nastoji presuditi Herceg-Bosni, Republici Hrvatskoj i Hrvatima u BiH kako ne bi ostvarili svoju jednakopravnost". A onda je Čović imao potrebu da kaže i ovo: "Hrvati su jedini istinski zagovornici EU i NATO-a." (...) Nije primjereno od Dragana Čovića da prisvaja Europu svojim nacionalističkim egom, kao što je onomad pokušao prisvojiti Stolac, niti je primjereno da se Bošnjacima stalno prigovara zato što su ostali živi tako što su potražili utočište od progona iz njihovog doma i domovine u Hrvatskoj. Gostoprimstvo Hrvatske prema bosanskim prognanicima zaslužuje zahvalnost, ali Bosna, posebno, Bošnjaci/Bosanci ne zaslužuju da im se to stalno prigovara. Uostalom, Hrvatska je za to gostoprimstvo primala financijsku i drugu pomoć iz međunarodnih fondova'', prenosi Faktor navode iz Cerićeva pisma.

Kopirati
Drag cursor here to close